ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Κοπεγχάγη

Κοπεγχάγη, το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που έχει πάρει το όνομα της πρωτεύουσας της Δανίας αλλά είναι Ελληνικό και πήρε το όνομα της προς τιμήν του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α´.

Τα τραγανά φύλλα κρούστας φυλάνε μέσα τους την αφράτη γεμάτη ξηρούς καρπούς μυρωδάτη γέμιση που γεμίζει το στόμα! Γωνία ή μέση το κομμάτι, ανάλογα τις προτιμήσεις θα σε συναρπάσει.

Φτιάξε το και στείλε τη φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram με hashtag #paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!

Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
Κοπενχάγη το σιροπιαστό γλυκό
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής1 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ.
Πιάτο: ΓΛΥΚΟ
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 568kcal

Εξοπλισμός

  • ΤΑΨΙ: 35 x 26 ΕΚ.

Συστατικά

  • 450 γρ φύλλα κρούστας
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο
  • λίγο ανθόνερο

Για τη γέμιση:

  • 4 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ φρυγανιά
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ κανέλα σκόνη
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 ΚΣ κονιάκ προαιρετικά
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 λεμονιού ξύσμα

Για το σιρόπι:

  • 460 ml νερό
  • 460 γρ ζάχαρη
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1 λεμονιού τη φλούδα
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1 στικ κανέλας προαιρετικά

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών μαζί με 2 ΚΣ ζάχαρη σε μαρέγκα (δεν χρειάζεται να είναι πολύ σφιχτή).
  • Σε ένα άλλο μπολ φτιάχνω τη γέμιση χτυπώντας πρώτα τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το κονιάκ (προαιρετικά), το ξύσμα λεμονιού, τη φρυγανιά, τα αμύγδαλα και τα καρύδια ανακατεύοντας καλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Τέλος προσθέτω τη μαρέγκα την οποία ενσωματώνω στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ από κάτω προς τα πάνω.

Για το μοντάρισμα:

  • Με ένα πινέλο βουτυρώνω το πυρίμαχο σκεύος.
  • Βάζω το πρώτο φύλλο κρούστας κάθετα (δεν περισσεύει από το σκεύος φύλλο) και το βουτυρώνω. Απλώνω το δεύτερο φύλλο οριζόντια αυτή τη φορά (περισσεύει φύλλο δεξιά-αριστερά) και το βουτυρώνω κι αυτό. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο βάζοντας σταυρωτά τα φύλλα με άλλα 2 (δηλαδή συνολικά 4 φύλλα).
  • Απλώνω σε μια επιφάνεια ένα φύλλο κρούστας, βουτυρώνω το μισό και το διπλώνω στη μέση. Βουτυρώνω το υπόλοιπο μισό και το διπλώνω ξανά στη μέση (συνολικά το έχω διπλώσει στα τέσσερα) και το βάζω στη μέση πάνω στα τέσσερα απλωμένα φύλλα.
  • Ρίχνω τη γέμιση και με τη μαρίζ ή ένα κουτάλι φροντίζω να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
  • Διπλώνω ένα ένα τα φύλλα κρούστας κλείνοντας περιμετρικά τη γέμιση, βουτυρώνοντας τα πάντα ενδιάμεσα (κάθε φύλλο που ακουμπάει με άλλο ανάμεσα να έχει βούτυρο).
  • Όπως και με την βάση αλλά αντίστροφα τώρα συνεχίζω με τα φύλλα τοποθετώντας ένα διπλωμένο στα τέσσερα πρώτα και έπειτα άλλα τέσσερα σταυρωτά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα του σκεύους και τα στρέφω προς τα μέσα (κάτω).
  • Βουτυρώνω το γλυκό από πάνω, το χαράσσω με ένα μαχαίρι σε κομμάτια, όχι βαθιά μόνο τα αρχικά φύλλα και ραντίζω με λίγο ανθόνερο.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 10 λεπτά, χαμηλώνω στους 180*C και βάζω το γλυκό μέσα.
  • Το αφήνω να ψηθεί για 50-60 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα πάνω φύλλα και να έχουν ψηθεί και τα κάτω (αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο).

Για το σιρόπι:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρύφαλλα, τη φλούδα του λεμονιού, το χυμό λεμονιού και κανέλα, το ανακατεύω με ένα κουτάλι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνω σε μέτρια-χαμηλή ένταση να βράσει για 10 λεπτά.
  • Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει τελείως και αφαιρώ τα γαρύφαλλα και την κανέλα (αν θέλω και τη φλούδα του λεμονιού).

Τελείωμα:

  • Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το περιχύνω σε όλα τα σημεία του με το κρύο σιρόπι.
  • Το αφήνω να απορροφηθεί όλο για περίπου 1 ώρα πριν το κόψω σε κομμάτια και το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 568kcal | Carbohydrates: 81g | Protein: 10g | Fat: 24g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 388mg | Potassium: 226mg | Fiber: 3g | Sugar: 52g | Vitamin A: 6.6% | Vitamin C: 2.9% | Calcium: 9.1% | Iron: 14.4%