Σου αρέσουν τα τηγανιτά κολοκυθάκια αλλά τα αποφεύγεις λόγω των θερμίδων και σου πέφτουν βαριά στο στομάχι; Φτιάξε τα στο φούρνο, κριτσανιστά και πεντανόστιμα, με λιγότερο λάδι και χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα από το τηγάνισμα. Φυσικά μπορείς να τα απολαύσεις και όλες τις ώρες αφού είναι σαφώς πιο ελαφριά. Τι περιμένεις; Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
- 120 γρ αλεύρι για όλες τι χρήσεις
- ½ κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ κγ + έξτρα αλάτι
- 1/8 κγ πιπέρι
- 1 κγ ρίγανη
- 3 κγ ελαιόλαδο
- 1 κουτάκι σόδα ρόφημα
Οδηγίες
- Κόβω τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες κατά μήκος με το μαντολίνο.
- Τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τα αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίζουν τα υγρά τους.
- Σε ένα βαθύ πιάτο αδειάζω τη σόδα.
- Σε ένα άλλο πιάτο αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ½ κγ αλάτι, 1/8 κγ πιπέρι και 1 κγ ρίγανη.
- Βουτάω τα κολοκυθάκια ένα-ένα πρώτα στη σόδα και έπειτα στα άλευρα.
- Τα βάζω πίσω στο σουρωτήρι και τα τινάζω να φύγει η περίσσεια αλευριού.
- Καλύπτω ένα ταψί με λαδόκολλα, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετώ πάνω ένα-ένα στη σειρά τα κολοκυθάκια.
- Τα ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 18-20 λεπτά.
- Μόλις πάρουν χρώμα είναι έτοιμα, τα σερβίρω αμέσως μαζί με φέτες λεμονιού.
ΤΙΠ:
- Με τον ίδιο τρόπο τα κάνω αν θέλω να τα χρησιμοποιήσω και μέσα σε φαγητά αντί να γίνουν τηγανιτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 268kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 6g | Fat: 14g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 119mg | Potassium: 822mg | Fiber: 3g | Sugar: 5g | Vitamin A: 410IU | Vitamin C: 35mg | Calcium: 185mg | Iron: 3mg