Στο γιορτινό τραπέζι δεν χρειάζεται να είμαστε πολλοί για να περάσουμε καλά. Αυτό που δεν πρέπει να λείπει είναι η καλή διάθεση, ένα περιβάλλον ζεστό και 1-2 αγαπημένοι μας.
Συνόδευσε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, με αυτή την κις λορέν με μανιτάρια, σπανάκι και φέτα και είμαι σίγουρη ότι θα την κάνεις και του χρόνου στο γεμάτο από κόσμο τραπέζι και όλοι θα μιλάνε γι’ αυτή.
Τραγανή βάση γεμιστή με λαχανικά, κρεμώδη γέμιση με τυριά, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ να ξεχωρίζει σε κάθε μπουκιά και τα ντοματίνια ζουμερά να συμπληρώνουν την πίτα.
Μια Γαλλική τάρτα-πίτα με ελληνικές γεύσεις που με τα ποιοτικά προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ απογειώνεται γευστικά.
Κις λορέν με λαχανικά και φέτα
Κις λορέν με λαχανικά και φέτα
5 from 3 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
50 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
50 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο Πίτες
Μερίδες 12 Κομμάτια
Θερμίδες 366

Εξοπλισμός

  • Ταψί διαμέτρου 25 εκ

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. γ μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 18-20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 200 γρ σπανάκι
  • 200 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ ανάμικτο τριμμένο τυρί ΔΩΔΩΝΗ
  • 150 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος
  • 400 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες ζεστό
  • ¼ κγ μοσχοκάρυδο

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το γάλα και ανακατεύω.
  • Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να γίνει ζύμη που να πλάθεται.
  • Ανοίγω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μεταφέρω σε στρογγυλό ταψί, πιέζω με τα δάχτυλα τη ζύμη να κολλήσει καλά στο σκεύος.
  • Με ένα μαχαίρι κόβω περιμετρικά όση ζύμη περισσεύει έξω από τα τοιχώματα της. Τη σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 20 – 30 λεπτά.
  • Σ ένα τηγάνι με 2 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά
  • Προσθέτω το σπανάκι και το αφήνω να μαραθεί και να μαλακώσει.
  • Ρίχνω τα μανιτάρια και αφήνω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Βγάζω το τηγάνι από την εστία προσθέτω ¼ κγ αλάτι, μια γερή πρέζα πιπέρι και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Για τη γέμιση σε μια κατσαρόλα σε μέτρια ένταση, λιώνω το βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος. Προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω για 1 – 1 ½ λεπτό να καβουρδιστεί και ρίχνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα ΔΩΔΩΝΗ αναδεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Συνεχίζω να ανακατεύω απαλά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλα για να μην κολλήσει, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Βγάζω από την εστία, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τα τριμμένα ανάμικτα τυριά ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Βγάζω την βάση από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και με ένα πιρούνι την τρυπάω. Απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα με σπανάκι/μανιτάρια και πασπαλίζω διάσπαρτα 100 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια.
  • Κόβω 10 ντοματίνια στη μέση, τα προσθέτω και σκεπάζω με την κρεμώδη τυρένια γέμιση.
  • Πασπαλίζω άλλα 8 ντοματίνια κομμένα από πάνω και 50 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 50 – 55 λεπτά, βάζοντας το ταψί στην κατώτερη σχάρα του φούρνου.
  • Βγάζω αφήνω λίγο να κρυώσει και κόβω σε κομμάτια.
  • Σερβίρεται τόσο ζεστή όσο και κρύα.

· Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 366kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 12g | Fat: 23g | Saturated Fat: 10g | Cholesterol: 53mg | Sodium: 400mg | Potassium: 377mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 2088IU | Vitamin C: 12mg | Calcium: 281mg | Iron: 2mg