Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με σπανάκι και μυζήθρα: η απόλυτη εναλλακτική για ένα πιάτο γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά!Αφράτα κεφτεδάκια με φρέσκο σπανάκι και μυζήθρα, βουτηγμένα σε μια πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας. Ιδανικά για όσους αγαπούν τις vegetarian επιλογές αλλά και για να δοκιμάσεις νέες γεύσεις!Ταιριάζουν τέλεια με ρύζι, ζυμαρικά ή ακόμα και σκέτα με φρέσκο ψωμάκι για βούτες στη σάλτσα. Θα τα λατρέψουν όλοι!Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 250 γρ σπανάκι
- 350 γρ νωπή μυζήθρα γλυκιά ή ρικότα
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ λεμονιού το χυμό
- 30 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
- 45 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κ. γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 300 γρ τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή ένταση ζεσταίνω 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνω το σπανάκι ( σε δόσεις αν δεν χωράει όλο, μόλις μαραθεί και κάτσει ο όγκος του προσθέτω και το υπόλοιπο).
- Ανακατεύω ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει όλο και να εξατμιστούν τα υγρά του (20 λεπτά περίπου). Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε μπολ με ένα πιρούνι πιέζω τη μυζήθρα να λιώσει, προσθέτω το αυγό, 1 κ. γ. αλάτι, 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το τριμμένο κεφαλοτύρι, τη φρυγανιά και ανακατεύω καλά.
- Ψιλοκόβω το σπανάκι από το τηγάνι και το ρίχνω κι αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω το μείγμα καλά και το βάζω στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Το βγάζω από την κατάψυξη και πλάθω κεφτεδάκια, τα κυλάω ένα-ένα στο σιμιγδάλι να καλυφθεί και το βάζω σε αντικολλητικό χαρτί σε επίπεδη επιφάνεια.
- Τα βάζω πάλι στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό και αφού βράσει ρίχνω ½ κ.γ. αλάτι και ένα-ένα τα κεφτεδάκια σε 2 δόσεις.
- Όταν βγουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα, τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδιο βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρω ένα κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Τότε βάζω το σκόρδο, τον πελτέ, αφήνω 1 λεπτό και συνεχίζω με τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, ανακατεύω, προσθέτω τα κεφτεδάκια, μειώνω την ένταση και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
- Δύο λεπτά πριν βγάζω το τηγάνι από τη φωτιά ρίχνω το μαϊντανό και αναδεύω απαλά.
- Τα σερβίρω αμέσως με τη σάλτσα και μπορώ να τα συνοδεύσω μαζί με ρύζι.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 111kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 5g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.001g | Cholesterol: 20mg | Sodium: 422mg | Potassium: 184mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 1525IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 91mg | Iron: 1mg