Από τα πιο καλοκαιρινά πιάτα, τα γεμιστά καλαμαράκια με φέτα δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο! Με όλη τη γεύση της θάλασσας, με τη ζουμερή κοκκινιστή γέμιση με τυριά και ρύζι και το ζουμάκι από το ταψί από πάνω, αυτό το φαγητό είναι τόσο απολαυστικό και ελαφρύ, που μπορείς να σερβίρεις τόσο το μεσημέρι όσο και το βραδύ άνετα!
Αν έχεις κάνει την προετοιμασία και έχεις γεμίσει τα καλαμαράκια, τα διατηρείς στο ψυγείο και όταν θέλεις μένει μόνο να τα βάλεις στο φούρνο. Μέχρι να ετοιμάσεις τη σαλάτα, έχει ετοιμαστεί και το φαγητό!
Αν σου περισσέψει γέμιση, βάλε την σε ένα ταψάκι σκεπάζοντας τη με αλουμινόχαρτο από πάνω, και ψήσε τη μαζί με τα καλαμαράκια, είναι φανταστική ακόμα και σκέτη, χάρη στη πεντανόστιμη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, την τριμμένη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ που την ενώνει και τα μυρωδικά της.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Καλαμαράκια γεμιστά με φέτα
Καλαμαράκια γεμιστά με φέτα
0 from 0 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
45 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
50 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 35 Λεπ.
Πιάτο Κυρίως γεύμα
Μερίδες 5 Μερίδες
Θερμίδες 596

Υλικά

  • 10 μεγάλα καλαμάρια
  • 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 100 γρ γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • 1  κρεμμύδι  ψιλοκομμένο
  • 3  φρέσκα κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη καρέ
  • 2  ντομάτες 200 γρ τριμμένες
  • 140  γρ ρύζι καρολίνα
  • 50  γρ κουκουνάρι
  • 30 ml λευκό κρασί
  • 4  ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1  κγ κύμινο
  • 1 ΚΣ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1  ΚΣ δυόσμο  ψιλοκομμένο
  • 1 ΚΣ μαϊντανό  ψιλοκομμένο
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1/8   κγ πιπέρι
  • ½ κγ αλάτι

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζω τα καλαμάρια, κόβω το κεφάλι, τα πλοκάμια και καθαρίζω το εσωτερικό τους. Αφαιρώ τη ραχοκοκαλιά (κόκκαλο) και τα μάτια.
  • Ψιλοκόβω το κεφάλι και τα πλοκάμια.
  • Βάζω σε δυνατή ένταση μια κατσαρόλα και ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο.
  • Σοτάρω για 3 λεπτά τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, προσθέτω το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια από τα καλαμάρια και την πιπεριά αφήνοντας τα για 2 λεπτά.
  • Ρίχνω το ρύζι με τα κουκουνάρια, τα καβουρδίζω για 2-3 λεπτά και συνεχίζω με τις ντομάτες και όλα τα μυρωδικά, το άνηθο, το δυόσμο, το μαϊντανό και τα καρυκεύματα, το κίμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Προσθέτω λίγο ζεστό νερό (50-100 ml), ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες), μειώνω την ένταση και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  • Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  • Ραντίζω ένα πυρίμαχο σκεύος με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, 30 ml λευκό κρασί, το χυμό του λεμονιού και 30ml (2 ΚΣ) νερό.
  • Θρυμματίζω στη γέμιση τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ και την τριμμένη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και ανακατεύω.
  • Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζω ένα-ένα τα καλαμαράκια και τα κλείνω στο πάνω μέρος με μια οδοντογλυφίδα.
  • Τα τοποθετώ στη σειρά στο σκεύος και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 45-50 λεπτά (ενδιάμεσα αν χρειαστεί προσθέτω ζεστό νερό).
  • Σερβίρω τα καλαμαράκια μαζί με λίγη από τη σάλτσα του ταψιού.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 596kcal | Carbohydrates: 36g | Protein: 36g | Fat: 34g | Saturated Fat: 12g | Cholesterol: 329mg | Sodium: 1060mg | Potassium: 641mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 1546IU | Vitamin C: 47mg | Calcium: 501mg | Iron: 3mg