ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Γουρουνόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα

Χριστουγεννιάτικο ζουμερό γουρουνόπουλο ψητό στο φούρνο με τραγανή πέτσα, μαλακές πατατούλες, κάστανα και δαμάσκηνα. Το κλασικό γιορτινό γεύμα, που όλοι περιμένουμε αυτή τη μέρα για να απολαύσουμε.
Δε χρειάζεται κόπο, θέλει μόνο αρκετή ώρα στο φούρνο, για να ψηθεί σιγά-σιγά. Το κρέας πρέπει να μείνει ζουμερό εσωτερικά, αλλά κριτσανιστό από έξω και μελωμένη η πέτσα του, ενώ οι πατατούλες οφείλουν να λιώνουν στο στόμα όπως τα κάστανα και τα δαμάσκηνα, που προσθέτουν γλύκα μαζί με τη σάλτσα από τα εσπεριδοειδή στο πιάτο.
Και όλοι θα ευχαριστηθούν μαζί απαραίτητα με μια πράσινη σαλάτα για να καθαρίσει τον ουρανίσκο.
Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
Γουρουνόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 4 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος3 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος3 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως γεύμα
Μερίδες: 8 Άτομα
Θερμίδες: 960kcal

Εξοπλισμός

  • Ταψί μεγάλο και βαθύ 30 x 40 εκ

Υλικά

  • 3 κιλά χοιρινή σπάλα μπροστινό χέρι από μικρό γουρουνάκι (με λίγο λίπος στο δέρμα)
  • 250 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 250 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 2 κιλά πατάτες baby ή κομμένες κυδωνάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 2 ΚΣ πετιμέζι ή μέλι ή μελάσσα
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό
  • 1 ½ λεμονιών το χυμό
  • 3 ΚΣ μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 γλυκοπατάτα προαιρετικά
  • 1 κυδώνι προαιρετικά

Οδηγίες

  • Για τη σάλτσα σε ένα μπολ (ή βαζάκι) αναμιγνύω το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και 3 ΚΣ ελαιόλαδο.
  • Τα ανακατεύω καλά (αν χρησιμοποιήσω βάζο, κλείνω με το καπάκι και ανακινώ).
  • Βγάζω το κρέας 1 ώρα πριν το ψήσιμο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το πλένω, το στραγγίζω και ταμπονάρω με απορροφητικό χαρτί.
  • Το τοποθετώ σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνω διάσπαρτα οπές και σε κάθε μια βάζω το ¼ της σκελίδας του σκόρδου.
  • Λούζω το κρέας με το ¼ της σάλτσας που έφτιαξα, ραντίζω με αλάτι, πιπέρι και επαναλαμβάνω όμοια και από την άλλη πλευρά. Κάνω μασάζ στο χοιρινό και το τοποθετώ στη μέση τους σκεύους.
  • Καθαρίζω τις πατάτες (αν είναι μεγάλες, τις κόβω κυδωνάτα δηλαδή σταυρωτά) και τις βάζω σε ένα μπολ. Τις λούζω με το άλλο ¼ της σάλτσας και τις πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Τις ανακατεύω καλά και τις μοιράζω στο ταψί τις μισές από τη μια πλευρά και τις άλλες μισές από την άλλη (ρίχνω και το ζουμί που μένει στο μπολ).
  • Ρίχνω πάνω στο κρέας και στις πατάτες την υπόλοιπη σάλτσα, τα ραντίζω με 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο, συμπληρώνω στο ταψί 1 κούπα νερό και το βάζω στο φούρνο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ½ ώρα.
  • Αν χρησιμοποιήσω ολόκληρα κάστανα τα ψήνω ή τα βράζω και τα καθαρίζω όσο είναι ζεστά. Μπορώ να χρησιμοποιήσω όμως για ευκολία έτοιμα καθαρισμένα.
  • Βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω διάσπαρτα τα κάστανα και τα δαμάσκηνα καθώς και νερό αν χρειάζεται.
  • Μειώνω την ένταση στους 180°C, στις αντιστάσεις και αφήνω για 1 ώρα ακόμα.
  • Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αλείφω το κρέας με ένα πινέλο με το πετιμέζι, προσθέτω αν θέλω το κυδώνι ή την γλυκοπατάτα και το βάζω πίσω στο φούρνο, για άλλα 30 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο και το σερβίρω ολόκληρο το κρέας με τα υπόλοιπα, στην πιατέλα λούζοντας τα με τη σάλτσα που έχει το ταψί.

ΤΙΠ:

  • Στο χυμό των εσπεριδοειδών αν δεν θέλω να έχουν κομματάκια από τα φρούτα που καίγονται πάνω στο κρέας τους στραγγίζω.
  • Τα σκόρδα τα κόβω νυχάκι δηλαδή κατά μήκος της μεγάλης πλευράς τους σε 4 μπαστουνάκια (κάθετα σταυρωτά).
  • Μπορώ να το ψήσω, εξ αρχής και στους 180°C αυξάνοντας όμως το χρόνο κατά 30 λεπτά συνολικά. Στην περίπτωση αυτή, το τελευταία 10 λεπτά, θα αυξήσω στους 220°C στον αέρα για να πάρει το φαγητό χρυσαφί χρώμα.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτω νερό (βραστό) αν χρειάζεται, πρέπει να έχουν υγρά οι πατάτες για να ψηθούν και να γίνουν ζουμερές.
  • Ενδιάμεσα δεν χρειάζεται να γυρίζω το κρέας και από την άλλη πλευρά, μόνο τις πατάτες ανακατεύω απαλά.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 960kcal | Carbohydrates: 88g | Protein: 77g | Fat: 33g | Saturated Fat: 9g | Cholesterol: 225mg | Sodium: 329mg | Potassium: 2826mg | Fiber: 8g | Sugar: 21g | Vitamin A: 2339IU | Vitamin C: 80mg | Calcium: 112mg | Iron: 7mg
2020-12-17T15:02:11+02:0017 Δεκεμβρίου 2020|Γεύματα, Εποχικά, Κρέας, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Χριστούγεννα|