Γίγαντες στο φούρνο μελωμένοι σε μια διαφορετική εκδοχή από τη συνηθισμένη. Με μανιτάρια, λιαστή ντομάτα και μαλακή φέτα από πάνω να λιώνει στο στόμα. Οι γίγαντες μαλακοί, χορταστικοί και πεντανόστιμοι μας προδιαθέτουν να τους βάζουμε πιο συχνά στο τραπέζι μας, εξοπλίζοντας τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα στοιχεία τους. Χρησιμοποιώντας τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ ολοκληρώνεται το πιάτο με τον καλύτερο τρόπο δημιουργώντας τη μαλακή υφή που θέλουμε από πάνω, συμπληρώνοντας με τη γεμάτη γεύση της το γεύμα. Φτιάξε τα, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- χύτρα
- Κατσαρόλα
- ταψί 26 εκ διάμετρος
Υλικά
- 150 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
- 500 γρ φασόλια γίγαντες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γρ μανιτάρια λευκά τεμαχισμένα
- 20 ml λευκό κρασί
- 1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ ντομάτες τριμμένες
- 100 γρ λιαστές ντομάτες κομμένες σε στικς
- ½ κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 1 κγ θυμάρι αποξηραμένο
- ½ κγ μπούκοβο
- 60 ml ελαιόλαδο
- Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα μεγάλο μπολ τους γίγαντες μαζί με νερό να τους καλύπτει στο διπλάσιο όγκο για να φουσκώσουν.
- Σε μια χύτρα στραγγίζω τα φασόλια, τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 3 εκ και προσθέτω τα φύλλα δάφνης.
- Τα βάζω να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε χαμηλή, αφήνοντας τα για 25 λεπτά.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή ένταση, ρίχνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο, σοτάρω για 2 λεπτά το κρεμμύδι, για άλλο 1 λεπτό το σκόρδο και ρίχνω τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Όταν εξατμιστούν τα σβήνω με το κρασί αφήνω 2 λεπτά και καβουρδίζω τον πελτέ για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1 κγ θυμάρι και ½ κγ μπούκοβο.
- Όταν αρχίσει να βράζει η σάλτσα, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και την αφήνω να σιγοβράζει για 20 περίπου λεπτά.
- Οι γίγαντες και η σάλτσα είναι έτοιμα σχεδόν μαζί. Στραγγίζω τα φασόλια, τα βάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ραντίζω με 2 ΚΣ ελαιόλαδο τ’ ανακατεύω καλά και προσθέτω την σάλτσα ενσωματώνοντας τη.
- Ρίχνω άλλη 1 ΚΣ ελαιόλαδο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά.
- Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζω με τη θρυμματισμένη φέτα ΔΩΔΩΝΗ και αφήνω να μαλακώσει το τυρί για άλλα 10 λεπτά.
- Γαρνίρω με μαϊντανό ή βασιλικό και σερβίρω αμέσως.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 391kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 20g | Fat: 13g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 17mg | Sodium: 465mg | Potassium: 1791mg | Fiber: 15g | Sugar: 14g | Vitamin A: 305IU | Vitamin C: 11mg | Calcium: 181mg | Iron: 7mg