Θρεπτικά, χορταστικά, νόστιμα φασόλια χάντρες λαδερά και κοκκινιστά για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο!
Δυνατό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια που τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή κρύο.
Απαραίτητο συνοδευτικό το καλό φρέσκο ψωμί.
Δυνατό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια που τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή κρύο.
Απαραίτητο συνοδευτικό το καλό φρέσκο ψωμί.
Υλικά
- 450 γρ φασόλια χάντρες
- 70-100 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 2 μικρά καρότα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 500 γρ τριμμένες ντομάτες
- ½ κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 3 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 μικρά κολοκυθάκια
- 1 πατάτα μεγάλη κομμένη
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια-δυνατή ένταση 3 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
- Προσθέτω το πράσο, τα καρότα, το σκόρδο, τα φασόλια και ανακατεύω να λαδωθούν όλα για 2 λεπτά.
- Ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, άλλες 2 ΚΣ ελαιόλαδο και λίγο νερό βραστό (να σκεπαστούν σχεδόν τα φασόλια).
- Όταν βράσει, μειώνω την ένταση της εστίας σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να βράσει για 45 λεπτά περίπου μέχρι να έχουν σχεδόν ετοιμαστεί τα φασόλια αλλά να κρατάνε (ο χρόνος εξαρτάται και από τα φασόλια).
- Ενδιάμεσα κοιτάζω αν χρειαστεί να προσθέσω λίγο βραστό νερό.
- Όταν περάσει η ώρα, προσθέτω το μαϊντανό, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες που έχω κόψει σε μικρά κομμάτια, συμπληρώνω λίγο νερό (να σκεπάζει σχεδόν το φαγητό) και αφήνω άλλα 20 λεπτά.
- Δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι, πιπέρι ή ελαιόλαδο.
- Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό αν η σάλτσα είναι εντάξει το βγάζω από την εστία, διαφορετικά δυναμώνω λίγο την ένταση, αφήνω χωρίς καπάκι την κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρω αμέσως μαζί με μπόλικο φρέσκο ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 443kcal | Carbohydrates: 57g | Protein: 17g | Fat: 19g | Saturated Fat: 3g | Sodium: 503mg | Potassium: 1599mg | Fiber: 18g | Sugar: 13g | Vitamin A: 6269IU | Vitamin C: 54mg | Calcium: 172mg | Iron: 7mg