Πικάντικες φακές με κάρυ και γάλα, αρωματικές επηρεασμένες από την Ινδική εκδοχή τους. Στο απόγειο του χειμώνα, ένα από τα θρεπτικότερα όσπρια, οι φακές, με μεγάλο ποσοστό σιδήρου, σε εξοπλίζουν δύναμη και σε κρατάνε ζεστό. Φτιάξε τις, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- 1 κατσαρόλα
Υλικά
- 300 γρ φακές
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ καρότα κομμένα καρέ
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά κομμένη καρέ
- 1 ΚΣ φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 900 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
- 240 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο πλήρες 8% λιπαρά*, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ΚΣ κάρυ
- 1 κγ κουρκουμά
- 1 κγ πάπρικα γλυκιά
- ½ κγ κύμινο
- ½ κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 1/3 κγ αποξηραμένες πιπεριές τριμμένες ή πιπέρι καγιέν
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω, σε δυνατή ένταση, 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι με τα καρότα για 3 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτω το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρυ, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το κύμινο, τα αφήνω για ½ λεπτό και ρίχνω την πιπεριά, τις φακές, το ζωμό (ζεστό), αλάτι και πιπέρι.
- Όταν αρχίσουν να βράζουν, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και τις αφήνω να βράσουν για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Ενδιάμεσα ανακατεύω και συμπληρώνω ζωμό αν χρειαστεί.
- Τέλος συμπληρώνω με το γάλα εβαπορέ, ανακατεύω αφήνοντας να βράσει για 1-2 λεπτά και το βγάζω από την εστία.
- Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
ΤΙΠΣ:
- * Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ελαφριά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 380kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 20g | Fat: 10g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 14mg | Sodium: 1039mg | Potassium: 996mg | Fiber: 21g | Sugar: 12g | Vitamin A: 8279IU | Vitamin C: 38mg | Calcium: 190mg | Iron: 6mg