ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΣΑΒΑΓΙΑΡ

Εύκολη τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ

Σήμερα κερνάμε μια εύκολη, δροσερή, αρωματική τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ που είναι κατάλληλη για όλο το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας επιτρέπουν να μένουμε πολύ στην κουζίνα.
Ο φούρνος δεν χρειάζεται και ο μόνος χρόνος που απαιτείται είναι αυτός για να κρυώσει καλά το γλυκό.
Φτιάξε το και στείλε τη φωτογραφία του και δημοσίευσε τη στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
Εύκολη τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ
Εύκολη τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 5 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ. 20 Λεπ.
Χρόνος ψύξης8 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 20 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 700kcal

Εξοπλισμός

  • Φόρμα με σούστα διαμέτρου 24 εκ
  • Κορνέ με αστεροειδή μύτη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Μια μέτρια κατσαρόλα 24 εκ
  • Ένα μεγάλο μπολ
  • Μίξερ

Υλικά

  • 42 σαβαγιάρ
  • 500 ml γάλα πλήρες ή ελαφρύ
  • 60 ml λιμοντσέλο δες ΕΔΩ πώς να το φτιάξεις

Για την κρέμα λεμόνι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 λεμονιών το ξύσμα ακέρωτων
  • 4 λεμονιών το χυμό
  • 100 γρ βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 450 γρ μασκαρπόνε ή άλλη κρέμα τυρί
  • 170 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 360 γρ κρέμα λεμόνι

Για γαρνίρισμα:

  • Πολύχρωμη τρούφα ή ξύσμα λεμονιού ή φύλλα μέντας

Οδηγίες

  • Ξεκινάω φτιάχνοντας την κρέμα λεμονιού: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω τα αυγά και τον κρόκο, τα χτυπάω να ενωθούν, προσθέτω τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και ανακατεύω.
  • Βάζω την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια-χαμηλή ένταση και αναδεύω απαλά καθ’ όλη τη διάρκεια για να μην ψηθούν τα αυγά, μέχρι να σφίξει και να γίνει κρεμμώδης.
  • Την βγάζω από την φωτιά, ρίχνω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  • Περνάω την κρέμα από ένα σουρωτήρι και τη βάζω σε ένα άλλο σκεύος με μεγάλη επιφάνεια (για να μπορέσει να κρυώσει γρήγορα), καλύπτοντας την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη.
  • Την αφήνω πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει ελαφρά και έπειτα την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.
  • Για τη γέμιση, σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την κρύα κρέμα γάλακτος χτυπώντας την με το μίξερ να αφρατέψει.
  • Συνεχίζω ρίχνοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια ενσωματώνω σε δύο δόσεις το μασκαρπόνε.
  • Χτυπάω μέχρι η γέμιση να σφίξει και να αποκτήσει όγκο.
  • Τέλος προσθέτω 360 γρ από την κρέμα λεμονιού και την ανακατεύω στο μείγμα απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει η γέμιση τον όγκο της.
  • Σε μια πιατέλα τοποθετώ στη μέση το δαχτυλίδι (την περίμετρο) της φόρμας και σε ένα βαθύ ποτήρι ή κανατάκι βάζω το γάλα και μέσα το διαλύω το λιμοντσέλο.
  • Ξεκινάω την κατασκευή της τούρτας βρέχοντας στιγμιαία ένα ένα τα σαβαγιάρ στο γάλα, στραγγίζοντας τα καλά και τοποθετώντας στη συνέχεια μέσα στο δαχτυλίδι της φόρμας γεμίζοντας τον πάτο. Κόβω και μικρότερα κομμάτια για να καλύψω όλα τα κενά.
  • Προσπαθώ τα σαβαγιάρ να «κρατάνε» να μην είναι πολύ υγρά για να μην τα «βγάλουν» την υγρασία στην συνέχεια στην τούρτα καθώς θα πρέπει να απορροφήσουν και τα υγρά της γέμισης.
  • Απλώνω πάνω τους το 1/3 της γέμισης ισιώνοντας την επιφάνεια της.
  • Συνεχίζω φτιάχνοντας άλλο ένα (2ο) επίπεδο με σαβαγιάρ, την δεύτερη (1/3) δόση της γέμισης και τελευταία βάζω την τρίτη στρώση με σαβαγιάρ.
  • Την 3η δόση της γέμισης τη μεταφέρω σε ένα κορνέ με αστεροειδή μύτη δημιουργώντας σχέδιο με αυτή στην επιφάνεια της τούρτας (προαιρετικά, διαφορετικά μπορώ να απλώσω τη γέμιση και να ισιώσω την επιφάνεια της με μια σπάτουλα).
  • Γαρνίρω με πολύχρωμη τρούφα ή ξύσμα από λεμόνι και φύλλα μέντας.
  • Βάζω την τούρτα στο ψυγείο αφήνοντας την ιδανικά όλη τη νύχτα να κρυώσει καλά και δέσουν οι γεύσεις.
  • Όταν είναι έτοιμη, περνάω μεταξύ φόρμας-τούρτας με ένα λεπτό μαχαίρι να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα και στη συνέχεια αφαιρώ το δακτύλιο.

ΤΙΠ:

  • · Σημαντικό βήμα είναι τα σαβαγιάρ να είναι κάπως στεγνά όταν τα τοποθετώ για να μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία που θα βγάλει η τούρτα.
  • · Αν κατά τη διάρκεια που κρυώνει η τούρτα στο ψυγείο κατεβάσει υγρά, τοποθετώ περιμετρικά και έξω από το δακτύλιο απορροφητικό χαρτί για να τα απομακρύνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 700kcal | Carbohydrates: 61g | Protein: 11g | Fat: 45g | Saturated Fat: 27g | Cholesterol: 259mg | Sodium: 187mg | Potassium: 158mg | Fiber: 1g | Sugar: 35g | Vitamin A: 1708IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 158mg | Iron: 2mg
2020-05-21T12:01:52+03:0021 Μαΐου 2020|Γλυκά, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Τούρτες|