ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

Ντοματόπιτα

Η πίτα του Ελληνικού καλοκαιριού, ελαφριά με τα αρώματα της Μεσογείου τρώγεται βλέποντας το πέλαγος με το αεράκι να σου τινάζει τα μαλλιά.
Το κριτσανιστό φύλλο τυλίγει τη γέμιση ντομάτας με την έκπληξη της φέτας ΔΩΔΩΝΗ που δίνει σπιρτάδα και υφή στην πίτα. Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ κρατάει με το ψήσιμο, δεν διαλύεται και τη νιώθουμε σε κάθε μπουκιά.
Τη σερβίρεις ζεστή και κρύα είναι το ίδιο απολαυστική!
Ντοματόπιτα
Ντοματόπιτα
Εκτύπωση Συνταγής
3.5 from 4 votes
Χρόνος Προετοιμασίας50 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής1 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο: Συνοδευτικά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 300kcal

Εξοπλισμός

  • Μέτρια κατσαρόλα
  • Σουρωτήρι
  • Τηγάνι
  • 2 μπολ
  • Ταψί 27x30 εκ

Υλικά

  • 300 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 κιλά ντοματίνια pomodoro ή ντομάτες σφιχτές ξεφλουδισμένες κομμένα σε καρέ
  • 7 χωριάτικα φύλλα
  • 9-10 ΚΣ ελαιόλαδο 150ml
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κγ ρίγανη
  • 1 κγ δυόσμο
  • 2 ΚΣ ζάχαρη
  • 2 κγ αλάτι
  • 3/4 κγ πιπέρι
  • 1 ΚΣ μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Ζεματάω τις ντομάτες σε βραστό νερό για 3-5 λεπτά, τις χαράσσω σταυρωτά από κάτω και αφαιρώ τη φλούδα τους.
  • Βγάζω το κοτσάνι, τις κόβω σε κυβάκια, τις μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζω με 2κγ αλάτι, ανακατεύω και τις αφήνω να στραγγίζουν τα υγρά τους για 1 ώρα.
  • Σε ένα τηγάνι με 1ΚΣ ελαιόλαδο, σοτάρω σε μέτρια ένταση τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) να μαλακώσουν και να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά. Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπολ ρίχνω τις στραγγισμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Χτυπάω τα αυγά και τα ρίχνω στο μείγμα μαζί με 150γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ.
  • Λαδώνω ελαφρά το ταψί και βάζω 4 χωριάτικα φύλλα σταυρωτά ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  • Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση και πασπαλίζω με την υπόλοιπη (150γρ) φέτα ΔΩΔΩΝΗ από πάνω πιέζοντας τη να μην εξέχει.
  • Γυρίζω τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα να αγκαλιάσουν τη γέμιση και σκεπάζω πάλι σταυρωτά με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, ενδιάμεσα πάντα ραντίζω με ελαιόλαδο).
  • Τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα του ταψιού τα κόβω και τα υπόλοιπα τα πιέζω προς τα μέσα.
  • Χαράζω την πίτα σε κομμάτια, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και νερό.
  • Πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και ψήνω στους 200*C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
  • Τη βγάζω από τον φούρνο, την αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά και τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.

*Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 300kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 8g | Fat: 19g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 50mg | Sodium: 828mg | Potassium: 467mg | Fiber: 3g | Sugar: 8g | Vitamin A: 1617IU | Vitamin C: 25mg | Calcium: 154mg | Iron: 2mg
    2020-11-04T18:38:22+02:0027 Αυγούστου 2020|Αλμυρές πίτες, Γεύματα, ΣΥΝΤΑΓΕΣ|