Ένα πιάτο που κρύβει μέσα του όλες τις γεύσεις της Μεσογείου! Σικελιάνικη καπονάτα με μελιτζάνες, γλυκόξινη και χρωματιστή.
Τρώγεται συνήθως κρύα την επόμενη μέρα σαν συνοδευτικό στο τραπέζι και δεν μπορείς να φανταστείς τη νοστιμιά της. Διόλου τυχαία που έρχεται από το νότο της Ιταλίας και φέρει όλη την γευστική κουλτούρα και τα υλικά του τόπου προέλευσης της.
Καλοκαιρινά πομοντόρο, γλυκές μελιτζάνες, ξύδι και κάπαρη, σταφίδες και ελιές, αντιφατικά μεταξύ τους άλλα παντρεύονται ιδανικά όλα μαζί σε αυτό το πιάτο.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Καπονάτα με μελιτζάνες
Καπονάτα με μελιτζάνες
5 from 2 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
25 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
55 Λεπ.
Πιάτο Συνοδευτικό
Μερίδες 6 Μερίδες
Θερμίδες 183

Υλικά

  • 600 γρ μελιτζάνες
  • 60 ml ελαιόλαδο 1/4 κούπας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 στικς σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
  • 230 γρ πομοντόρο κομμένα καρέ
  • 2 ΚΣ κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • 30 γρ πράσινες ελιές κομμένες στη μέση χωρίς καρπό
  • 40 γρ σταφίδες ξανθές
  • 2 κγ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • ¼ κγ μπούκοβο
  • 60 ml ξύδι λευκό
  • 60 ml κρασί λευκό
  • 1 ¼ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Οδηγίες
 

  • Κόβω τις μελιτζάνες σε κυβάκια, τις βάζω στο σουρωτήρι, αλατίζω με ½ κγ αλάτι και τις αφήνω 1 ώρα περίπου να ξεπικρίσουν.
  • Τις ξεπλένω με νερό και τις απλώνω πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί. Τις ραντίζω με ελαιόλαδο, με ¼ κγ αλάτι και τις ψήνω στο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, το σέλερι και την πιπεριά για 10 λεπτά περίπου (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ενδιάμεσα).
  • Ρίχνω το σκόρδο, αφήνω για 1 λεπτά και προσθέτω τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες καρέ.
  • Μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και βάζω τις ελιές, τις σταφίδες, την κάπαρη και ανακατεύω.
  • Συνεχίζω με το ξύδι, το κρασί, το μέλι, το μπούκοβο, ½ κγ αλάτι και ¼ κγ πιπέρι, αναδεύω καλά και αφήνω 10 λεπτά να σιγοβράσει.
  • Έχω βγάλει τις μελιτζάνες από το φούρνο, τις ρίχνω μέσα στο τηγάνι μαζί με το μαϊντανό, αφήνω ακόμα για 2 λεπτά και το βγάζω από την εστία.
  • Σερβίρεται ζεστό ή κρύο την επόμενη μέρα αφού το έχω αποθηκεύσει στο ψυγείο.

ΤΙΠ:

  • Τις ντομάτες για να τις ξεφλουδίσω, τις χαράσσω στο κάτω μέρος τους με ένα μαχαίρι σταυρωτά και τις βυθίζω για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Τις βγάζω, τραβάω τη φλούδα από το μέρος που είναι κομμένες και βγαίνει εύκολα.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 183kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 2g | Fat: 11g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 659mg | Potassium: 491mg | Fiber: 5g | Sugar: 8g | Vitamin A: 1094IU | Vitamin C: 37mg | Calcium: 32mg | Iron: 1mg