Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια κοτόπουλου: το απόλυτο comfort food για όλη την οικογένεια! Ελαφριά, γευστικά και γεμάτα αρώματα, φτιάχνονται εύκολα και συνοδεύουν τέλεια ψητά λαχανικά, πατάτες, σαλάτα ή ρύζι.Τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα, ενώ η νοστιμιά τους είναι απλά ακαταμάχητη. Ιδανικά για καθημερινά γεύματα αλλά και για meal prep (τα βάζεις στην κατάψυξη και τα έχεις έτοιμα για ψήσιμο).Δοκίμασέ τα και θα γίνουν τα αγαπημένα σου!


Εξοπλισμός
- Ταψί 30 x40 εκ
Υλικά
Για τα μπιφτέκια:
- 500 γρ κιμά κοτόπουλου
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη
- 3 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
- 4 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 4 ΚΣ βρώμη
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 ΚΣ ξύδι
- 1 κγ ρίγανη
- 1 κγ κάρυ
- 1 κγ αλάτι
- 1/4 κγ πιπέρι
Για τα λαχανικά:
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
- 500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη καρέ
- 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη καρέ
- ¾ κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 1 κγ ρίγανη
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα:
- Φέτες λεμονιού
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά κοτόπουλου θρυμματίζω το μπαγιάτικο ψωμί αφού πρώτα το έχω μουλιάσει στο νερό, το έχω στραγγίξει και έχω αφαιρέσει την κόρα του.
- Χοντροκόβω το κρεμμύδι και το μαϊντανό, τα ψιλοκόβω στοκ πολυκόφτη και τα προσθέτω στον κιμά.
- Όμοια ψιλοκόβω το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης (αφαιρώντας εσωτερικά τα σπόρια της) βάζοντας τα στο μείγμα.
- Συνεχίζω με το ξύδι, το κάρυ, τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αυγό και πλάθω το μείγμα καλά με τα χέρια.
- Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά έως την επόμενη μέρα.
- Όσο περιμένω τον κιμά φτιάχνω τα λαχανικά, ξεκινώντας από τη μελιτζάνα κόβοντας την σε ροδέλες πάχους 1 εκ αφού αφαιρώ πρώτα τα κοτσάνια μπρος και πίσω.
- Τις μεταφέρω σε ένα ταψί.
- Συνεχίζω κόβοντας σε οριζόντιες φέτες τα κολοκυθάκια και τα βάζω μαζί με τις μελιτζάνες.
- Καθαρίζω τις πιπεριές από τα εσωτερικά τους σπόρια, απομακρύνω τα κοτσάνια και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 6 την κάθε μια) και τις βάζω μαζί με τα άλλα λαχανικά.
- Τα ραντίζω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο και πασπαλίζω ½ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και 1 κγ ρίγανη.
- Τα ανακατεύω καλά, ανοίγω την τοστιέρα, βάζω στη σειρά πρώτα τις φέτες της μελιτζάνας, κλείνω και τις αφήνω να ψηθούν για 5 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα μπορώ να ανοίξω και να ελέγξω το ψήσιμο. Όταν περάσει ο χρόνος ανοίγω, τις βγάζω και τις βάζω σε μια πιατέλα σκεπάζοντας πρώτα με μια λαδόκολλα και από πάνω με μια πετσέτα κουζίνας.
- Συνεχίζω απλώνοντας όμοια στη σειρά τις φέτες από τις πιπεριές, κλείνω και αφήνω να ψηθούν για 7 περίπου λεπτά. Τις βγάζω και αυτές στην πιατέλα.
- Έπειτα βάζω τα κολοκυθάκια τα οποία ψήνω για 9 λεπτά. Όμοια τα μεταφέρω στην πιατέλα.
- Κόβω από τα μανιτάρια πλευρώτους τα κοτσάνια τους, τα βάζω στο ταψί που είχα τα άλλα λαχανικά τα ραντίζω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο, ¼ κγ αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι, τα ανακατεύω και τα ψήνω κι αυτά για 5 λεπτά.
- Για τα μπιφτέκια, βρέχω με λίγο νερό τα χέρια να μην κολλάνε, παίρνω από το μίγμα του κιμά μια ποσότητα 100 γρ περίπου και πλάθω τα μπιφτέκια περίπου όσο η παλάμη μου. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Ψήνω τα μπιφτέκια στην τοστιέρα και όταν ετοιμαστούν τα μεταφέρω μαζί με τα υπόλοιπα και τα σερβίρω όλα μαζί ρίχνοντας λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και πασπαλίζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 250kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 14g | Fat: 15g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 54mg | Sodium: 544mg | Potassium: 586mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 1714IU | Vitamin C: 51mg | Calcium: 51mg | Iron: 2mg