Φανταστικά αμυγδαλωτά μπισκότα – αφράτα, βουτυρένια και τόσο αέρινα που λιώνουν στο στόμα!Με τον ξηρό καρπό να πρωταγωνιστεί σε κάθε μπουκιά, το άρωμα του βουτύρου και του καβουρδισμένου αμυγδάλου να σε μαγεύουν, αυτά τα παραδοσιακά μπισκότα της Ανατολικής Κρήτης είναι ό,τι πιο ξεχωριστό για τις γιορτές και τις ιδιαίτερες στιγμές!Ιδανικά για κέρασμα σε γάμους, βαφτίσεις ή οποιαδήποτε εκδήλωση, ενώ με σωστή αποθήκευση παραμένουν φρέσκα για μέρες! Ένα κέρασμα που δεν το βαριέσαι ποτέ!
Εξοπλισμός
- Ταψί 30 x 40 εκ
Υλικά
- 500 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 330 γρ ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ αμύγδαλο ασπρισμένο χοντροκομμένο
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- 750 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 ασπράδι αυγού για επάλειψη
- 25 γρ φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ χτυπώ το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη.
- Ρίχνω ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και τα αμύγδαλα σε δόσεις.
- Αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω στο μείγμα λίγα-λίγα. Θα δημιουργηθεί μια βουτυρένια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Παίρνω 1 ΚΣ από τη ζύμη (περίπου 30 γρ), την πλάθω σε μπαλάκι και το πιέζω να γίνει λίγο επίπεδο.
- Το τοποθετώ στο ταψί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα, φροντίζοντας τα αφήσω απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν καθώς θα ψήνονται και θα φουσκώνουν.
- Χτυπάω το ασπράδι του αυγού να αφρατέψει και με ένα πινέλο αλείφω όλα τα μπισκότα.
- Πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνω στις αντιστάσεις, στους 180°C για 25 λεπτά.
- Όταν η βάση τους πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα, είναι έτοιμα, τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν στο ταψί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 151kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 3g | Fat: 9g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 23mg | Sodium: 63mg | Potassium: 51mg | Fiber: 1g | Sugar: 6g | Vitamin A: 216IU | Calcium: 17mg | Iron: 1mg