Όταν έρθουν μουσαφίρηδες (επισκέπτες) ένα από τα γρήγορα και πεντανόστιμα κεράσματα είναι οι αγνόπιτες που μέσα τους κρύβουν την ξινομυζήθρα και ραντίζονται από πάνω με πετιμέζι ή μέλι.
Συνηθισμένος ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού, οι αγνόπιτες γίνονται τηγανιτές και είναι χορταστικές! Σαν πιτούλες μικρές με ξινή μυζήθρα, είναι φημισμένες και αξίζει να τις δοκιμάσεις.
Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
Αγνόπιτες Κρήτης με ξινομυζήθρα
Αγνόπιτες Κρήτης με ξινομυζήθρα
4.17 from 6 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
20 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
50 Λεπ.
Πιάτο Συνοδευτικό
Μερίδες 9 Κομμάτια
Θερμίδες 249

Εξοπλισμός

  • Ταψί 30x40 εκ
  • Μπολ μεγάλο
  • Μπολ μικρό
  • Τηγάνι

Υλικά

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 ml νερό ζεστό
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • ½ κγ ξηρή μαγιά
  • ¼ κγ αλάτι
  • 2,5 κγ χυμό λεμονιού
  • 2,5 κγ ρακή
  • 120 γρ ξινή μυζήθρα ή φέτα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Πετιμέζι ή μέλι για γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Στο μπολ ρίχνω το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρακή και ανακατεύω.
  • Διαλύω μέσα στο υγρό μείγμα τη μαγιά.
  • Ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  • Δημιουργείται μια ζύμη μαλακή.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζω την ξινή μυζήθρα και τη σπάω με ένα πιρούνι να θρυμματιστεί.
  • Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ιση με ένα μικρό μανταρινί (70 γρ περίπου), το ανοίγω στην παλάμη και βάζω από 1 ΚΣ ξινή μυζήθρα στη μέση.
  • Την τυλίγω με την υπόλοιπη ζύμη να κλείσει το τυρί στο εσωτερικό της ζύμης και την πλάθω σε μπαλίτσα.
  • Τη γυρίζω με την ένωση προς τα κάτω και την πιέζω να γίνει πλακουτσωτή και στρογγυλή.
  • Την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω με πετσέτα η μεμβράνη για να μην ξεραθεί και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
  • Βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο γεμίζοντας το σε 1 εκ ύψος και το βάζω σε μέτρια-δυνατή ένταση στην εστία.
  • Όταν ζεσταθεί, βάζω μια μια τις αγνόπιτες σε αυτό. Χωράνε σε μεσαίο τηγάνι περίπου 5 κάθε φορά.
  • Αφήνω για 3-4 λεπτά και γυρίζω για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά.
  • Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμες και τις βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες.
  • Τις σερβίρω ζεστές γαρνίροντας από πάνω με λίγο πετιμέζι ή μέλι.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 249kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 5g | Fat: 13g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 12mg | Sodium: 215mg | Potassium: 44mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 56IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 71mg | Iron: 2mg