Ποιος είπε ότι τα pancakes τα γεύεσαι μόνο έξω;Σου έχω τα πιο φανταστικά και εύκολα pancakes σε τρεις αλμυρές εκδοχές, για να βρεις την αγαπημένη σου ή να αλλάζεις κάθε φορά.Αφράτα pancakes στοιβαγμένα σε πύργο, πάνω τους ανάλογα τη διάθεση βάζεις είτε καπνιστό σολομό, η δροσερή εκδοχή, είτε ποσέ αυγό με ζαμπόν, η ζεστή εκδοχή, είτε ντοματίνια, η μεσογειακή εκδοχή. Διάλεξε και φτιάξε!Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- τηγάνι μέτριο
- μικρό ταψάκι 10x10 εκ
Υλικά
Για τα pancakes:
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 240 ml γάλα
- 190 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κγ μπέκιν πάουντερ
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- 1 γερή πρέζα αλάτι
Για το σολομό:
- 1 φέτα καπνιστό σολομό
- 100 γρ κρέμα τυρί
- 1 κγ χυμό λεμονιού
- ½ κγ άνηθο ψιλοκομμένο
- Ξύσμα λεμονιού
Για τα ντοματίνια:
- 5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- ½ κγ θυμάρι αποξηραμένο
- 1 κγ ξύδι μπαλσάμικο ή 1 κγ μέλι με ½ κγ ξύδι κόκκινο
- 1 κγ ελαιόλαδο
- 70 γρ φέτα
- 1 ΚΣ γιαούρτι στραγγιστό
- ½ κγ ελαιόλαδο
- Λίγο φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα
Για το αυγό:
- 1 φέτα μεγάλη καπνιστό ζαμπόν
- ½ ώριμο αβοκάντο
- 1 κγ χυμό λεμονιού
- 2 ΚΣ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κγ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1 κγ ξύδι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
- Για τα pancakes σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω.
- Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Ρίχνω τα άλευρα σταδιακά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν χυλός.
- Βάζω το αντικολλητικό τηγάνι στην εστία, σε μέτρια-χαμηλή ένταση, προαιρετικά μπορώ να βάλω ¼ κγ βούτυρο και όταν ζεσταθεί καλά το σκεύος, ρίχνω με το scoop του παγωτού (ή ½ από την μεγάλη κουτάλα της σούπας) 1 δόση.
- Το αφήνω 2-3 λεπτά μέχρι να εμφανιστούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του pancake και με μια σπάτουλα το γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά.
- Το βγάζω στο πιάτο και συνεχίζω όμοια με το υπόλοιπο μείγμα.
- Για τα pancakes με σολομό σε ένα μπολάκι ανακατεύω την κρέμα τυριού με το χυμό λεμονιού και το άνηθο.
- Τοποθετώ στο πιάτο 3 pancakes, το ένα πάνω στο άλλο, απλώνω πάνω τους το τυρένιο μείγμα, απλώνω τη φέτα του σολομού, λίγο ξύσμα λεμονιού και γαρνίρω με ψιλοκομμένο άνηθο.
- Για τα pancakes με τα ντοματίνια, τα κόβω στη μέση (κατά μήκος), τα βάζω σε ένα ταψάκι, πασπαλίζω αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μπαλσάμικο, 1 κγ ελαιόλαδο ανακατεύω και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, 200°C στις αντιστάσεις για 5 λεπτά. Βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ βάζω τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και με ένα πιρούνι τα λιώνω όλα μαζί.
- Στο πιάτο τοποθετώ όμοια 3 pancakes, το ένα πάνω από το άλλο, απλώνω το άλειμμα φέτας και τα ντοματίνια πάνω του. Ραντίζω με το ζουμί που έχουν κατεβάσει στο ταψί και γαρνίρω με φρέσκο θυμάρι.
- Για τα pancakes με το αυγό, σε ένα μπολ λιώνω με το πιρούνι το αβοκάντο και το αναμιγνύω με το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και το μαϊντανό.
- Σερβίρω στο πιάτο 3 pancakes, απλώνω πάνω τους το μείγμα του αβοκάντο και 1 φέτα καπνιστό ζαμπόν.
- Σε ένα κατσαρολάκι με νερό αφού βράσει, μειώνω την ένταση σε χαμηλή, ρίχνω το ξύδι και σπάω το αυγό.
- Αφήνω να σιγοβράσει για 3 λεπτά (για μέτριο αυγό), το βγάζω προσεκτικά με ένα κουτάλι και το τοποθετώ πάνω από το ζαμπόν.
- Ρίχνω 1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
- Τα παρακάτω διατροφικά στοιχεία αναφέρονται σε 1 pancake (όχι στη μερίδα).
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 97kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 4g | Fat: 2g | Saturated Fat: 1g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 35mg | Sodium: 163mg | Potassium: 64mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 86IU | Calcium: 75mg | Iron: 1mg