Κρύωσαν οι μέρες, καιρός λοιπόν για κάτι πιο χειμωνιάτικο. Το σπανάκι από μονό του είναι γλυκό και πολύ νόστιμο και υγιεινό. Δεν θα το συνδυάσω κλασικά με φέτα αλλά με γραβιέρα και παρμεζάνα προσθέτοντας μια πικάντικη νότα. Ο ντάκος κάνει τη γεύση πιο μεστή, γεμάτη,  και μαλακώνει έτσι το πιάτο μπορούν άνετα να το απολαύσουν και τα παιδιά που αν και δεν συμπαθούν τα χόρτα συνήθως το σπανάκι λιώνει τόσο που οι ίνες που τα ενοχλούν δεν υπάρχουν. Άλλο ένα θετικό που έχει αυτό το φαγητό είναι ότι το ετοιμάζουμε την προηγούμενη και απλά το ψήνουμε την επόμενη μέρα και η ζωή γίνεται πιο εύκολη!

[bsa_pro_ad_space id=4]

ΠΟΣΟΤΗΤΑ : 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ (πυρέξ 19 x 29)

  • 600 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
  • 1 ¼ κούπες κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
  • 4 κρίθινα παξιμάδια ( ντάκοι ), σε κομμάτια
  • 170 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 4 αβγά, χτυπημένα
  • 1 1/3 κούπες γάλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν( περίπου 5 λεπτά ). Προσθέτουμε ½ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε για ένα ακόμα λεπτό. Βάζουμε το σπανάκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ξεπαγώσει. Ανοίγουμε ανακατεύουμε να γίνει ένα με τα κρεμμύδια και να σωταριστεί.
  2. Βουτυρώνουμε το πυρέξ. Στο γουδί ή με το χέρι σπάμε τους ντάκους σε κομματάκια( μεγάλα 2 εκ. διάμετρο περίπου όχι θρύψαλα ) και βάζουμε μια στρώση από αυτά στο πυρέξ. Από πάνω ρίχνουμε τη μισή δόση απ’ το σπανάκι και στη συνέχεια τη μισή ποσότητα της  γραβιέρας και της παρμεζάνας. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση ντάκου, σπανάκι, γραβιέρα και παρμεζάνα.
  3. Σ ‘ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε το γάλα, το ½ κ.γ. αλάτι και το ¼ κ.γ. πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και περιχύνουμε με αυτό το πυρέξ. Καλύπτουμε με μεμβράνει και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες το λιγότερο ή 1 μέρα.
  4. Βγάζουμε από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς C. Ψήνουμε 45 – 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια του. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. 

 Σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι.

 Τσιγαρίζουμε το σπανάκι.

Τσιγαρίζουμε το σπανάκι.

 Βάζουμε μια στρώση ντάκου

Βάζουμε μια στρώση ντάκου

 Μια στρώση σπανάκι.

Μια στρώση σπανάκι.

 Μια στρώση απο τα τυριά.

Μια στρώση απο τα τυριά.

 Άλλη μια στρώση ντάκου.

Άλλη μια στρώση ντάκου.

 Τελευταία στρώση τυριών.

Τελευταία στρώση τυριών.

 Χτυπάμε τα αβγά.

Χτυπάμε τα αβγά.

 Το μίγμα αβγών - γάλατος.

Το μίγμα αβγών – γάλατος.

 Περιχύνουμε με το μίγμα το πυρέξ.

Περιχύνουμε με το μίγμα το πυρέξ.