Γαριδοπιτάκια: Το θαλασσινό σνακ που δεν μπορείς να σταματήσεις να δαγκώνεις!Βουτυρένιο πιτάκι που μέσα του φυλάει σαγανάκι γαρίδας με κόκκινη σάλτσα, κομματάκια γαρίδας μπλεγμένα με κυβάκια φέτας ΔΩΔΩΝΗ.Μυρίζει ακρογιαλιά, ξεγνοιασιά, αλμύρα… και φυσικά μπορείς να τα πάρεις και μαζί σου.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 400 γρ γαρίδες καθαρισμένες
- 240 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 400 γρ ντομάτες σε κυβάκια
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 ½ κγ πάπρικα γλυκιά
- 4 ΚΣ μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για το φύλλο:
- 430 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κγ αλάτι
- 170 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ κρύο
- 1 αυγό
- 80 ml κρύο γάλα ΔΩΔΩΔΗ
- 1 κρόκος για επάλειψη
Οδηγίες
- Για τη γέμιση σε ένα τηγάνι με 2 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια να μαραθούν. Προσθέτω τις ντομάτες, την πάπρικα και αφήνω να εξατμιστούν τα υγρά (περίπου 10 λεπτά). Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
- Καθαρίζω τις γαρίδες από τα πόδια, το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά τους. Αν έχω μεγάλες γαρίδες αφαιρώ από τη ράχη τους το εντεράκι με τη βοήθεια του μαχαιριού και τις κόβω σε κομμάτια (τις μικρές δεν χρειάζεται να τις κόψω).
- Ρίχνω στη σάλτσα τις γαρίδες, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύω όλα μαζί.
- Για τη ζύμη ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτω το κρύο βούτυρο και ενώνω να γίνει το μείγμα θρυμματισμένο. Ρίχνω το αυγό και το γάλα σε δόσεις μέχρι να γίνει μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Τη χωρίζω και ανοίγω το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
- Κόβω σε δίσκους 9 εκ, βάζω στη μέση από 1 ΚΣ γέμιση και κλείνω καλά.
- Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Χτυπάω ένα κρόκο με 1 ΚΣ νερό και τα αλείφω.
- Ψήνω στο φούρνο στους 200*C για 30 περίπου λεπτά.
* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 210kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 9g | Fat: 11g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 93mg | Sodium: 368mg | Potassium: 122mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 570IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 101mg | Iron: 2mg