Φτιάξε προζύμι με 2-3 υλικά και θα το έχεις έτοιμο όταν το χρειαστείς για το καλύτερο ψωμί του κόσμου!


Με λίγα υλικά, απλά αλλά με υπομονή μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου προζύμι και να το διατηρήσεις για όσα χρόνια θέλεις. Όσο παλαιότερο είναι το προζύμι, τόσο καλύτερο θεωρείται, υπάρχουν φούρνοι που πουλάνε το προζύμι τους που είναι πολλών ετών.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξουμε καθώς η θερμοκρασία που χρειάζεται είναι περίπου 24*C.


Παραδοσιακά για να πετύχει το προζύμι το φτιάχνανε του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου εμβαπτίζοντας στο νερό τον βασιλικό από την εκκλησία.


Πρόκειται για μια καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφονται από το αλεύρι και το νερό.
Το ψωμί με προζύμι είναι τόσο διαφορετικό με ιδιαίτερη υφή και γεύση (ξινίσει ελαφρά) καθώς διατηρείται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λόγω των μικροοργανισμών και των βακτηρίων που περιέχει, είναι πολύ υγιεινό και συνιστάται σε ανθρώπους με διαβήτη καθώς το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει πιο ήπια.


Τα παρασκευάσματα με φυσικό προζύμι χρειάζονται περισσότερο χρόνο αναμονή για να φουσκώσουν συγκριτικά με την μαγιά.
πως φτιάχνω προζύμι
Πως φτιάχνω προζύμι
4.73 from 11 votes
Συνολικός
Χρόνος
7 Μέρες
Πιάτο Πως φτιάχνω

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό πρωτεΐνες 13%
  • 1.350 γρ εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Οδηγίες
 

ΜΕΡΑ 1η:

  • Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό βάζο αναμιγνύω 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης μαζί με 150 γρ εμφιαλωμένο νερό (δεν πρέπει να έχει χλώριο).
  • Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί (να μπαίνει αέρας αλλά να προστατεύεται από σκόνη κλπ).
  • Το αφήνω σε ζεστό μέρος (αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ζεσταίνω το φούρνο, τον κλείνω και το αφήνω μέσα) για 24 ώρες.

ΜΕΡΑ 2η:

  • Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 75 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 125 γρ εμφιαλωμένο νερό.
  • Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.
  • Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.
  • Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει σαν ξύδι.
  • Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλη μια μέρα.

ΜΕΡΑ 4η:

  • Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 75 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 125 γρ εμφιαλωμένο νερό.
  • Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.
  • Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες και επαναλαμβάνω τη διαδικασία.
  • Σήμερα η δραστηριότητα πρέπει αν είναι πιο έντονη, δηλαδή οι φουσκάλες και η οσμή του.
  • Συνεχίζω όμοια για άλλες 2 μέρες να το τρέφω ανά 12 ώρες.

ΜΕΡΑ 7η:

  • Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 50 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 100 γρ εμφιαλωμένο νερό.
  • Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.
  • Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες και έπειτα το αφήνω να φουσκώσει, διπλασιάζοντας τον όγκο του (το βλέπω βάζοντας ένα λάστιχο στο ύψος που είναι στο ύψος το μείγμα μόλις το θρέψω και αφήνοντας το σε ζεστό μέρος). Αν θέλω να το αποθηκεύσω τότε (αφού δηλαδή φουσκώσει) κλείνω με καπάκι το βάζο και το τοποθετώ στο ψυγείο διαφορετικά είναι έτοιμο προς χρήση.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

  • Όσο πιο συχνά «τρέφω» το προζύμι τόσο πιο δυνατό διατηρείται.
  • Τουλάχιστο μια φορά το μήνα φροντίζω να το «τρέφω» ακολουθώντας την τελευταία δοσολογία και αφήνοντας το να φουσκώσει πριν το βάλω πίσω στο ψυγείο.
  • Όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω, το βγάζω από το ψυγείο, το θρέφω για 24 ώρες ώστε να δυναμώσει κι όταν έχει φουσκώσει ξανά είναι έτοιμο προς χρήση.

ΤΙΠ:

  • Μπορώ να το φτιάξω και μόνο με σκληρό αλεύρι αν τα αρτοσκευάσματα που φτιάξω θέλω να έχουν μόνο αυτό.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram