ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΒΑ

Παραδοσιακή φάβα

Η φάβα είναι το ορεκτικό που αγαπάς ή μισείς, δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος!

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία μπορείς τώρα να την απολαύσεις βελούδινη, απαλή και γεμάτη γεύση φτιάχνοντας την εύκολα μόνη/ος σου.

Πολύ απλή στην παρασκευή της αποτελεί ένα από τα συνοδευτικά πιάτα της σαρακοστής και όχι μόνο.

Η περίφημη φάβα Σαντορίνης είναι αυτή που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα και προέρχεται από το λαθούρι.
Παραδοσιακή φάβα
Παραδοσιακή φάβα
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας10 Λεπ.
Χρόνος βρασμού40 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος50 Λεπ.
Πιάτο: Νηστίσιμα, Παραδοασιακά
Μερίδες: 8 Μερίδες
Θερμίδες: 172kcal

Υλικά

  • 250 γρ φάβα
  • 750 ml νερό
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • κρεμμύδι για γαρνίρισμα
  • κάπαρη ή ελιές για γαρνίρισμα
  • ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Βάζω τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένω καλά με άφθονο νερό.
  • Τη βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή και ξαφρίζω 2-3 φορές (βγάζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια).
  • Προσθέτω το κρεμμύδι και την αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
  • Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά, όχι συνέχεια όμως.
  • Όταν είναι έτοιμη ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.
  • Την πολτοποιώ είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ είτε σε μούλτι.
  • Την αποθηκεύω σε μπολ με μεμβράνη να κολλάει στην επιφάνεια της.
  • Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 172kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 7g | Fat: 7g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 105mg | Potassium: 20mg | Fiber: 6g | Sugar: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 24mg | Iron: 1mg