ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Νηστίσιμη πετιμεζόπιτα με καρύδια και σταφίδες

Πίτα χωριάτικη, πλούσια με το πετιμέζι να της χαρίζει την γλύκα του.
Δημιουργεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά που όταν σπάσει συναντάμε την μαλακή αρωματισμένη με πορτοκάλι  πίτα που την διακόπτουν τα τραγανά καρύδια και οι μαστιχωτές σταφίδες.

Νηστίσιμη στην απλή εκδοχή της ενώ αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.
Νηστίσιμη πετιμεζόπιτα με καρύδια και σταφίδες
Νηστίσιμη πετιμεζόπιτα
Εκτύπωση Συνταγής
0 from 0 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ.
Πιάτο: ΓΛΥΚΟ
Μερίδες: 14 Κομμάτια
Θερμίδες: 435kcal

Συστατικά

  • 250 ml (1 κούπα) ελαιόλαδο
  • 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ. σ. κανέλα
  • 2 πρέζες γαρύφαλλο σκόνη
  • 125 ml (½ κούπα + 1 κ. γ.) ρακί
  • 170 ml χλιαρό νερό
  • 70 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες τεμαχισμένες
  • 125 ml πετιμέζι
  • 400 γρ. αλεύρι

Οδηγίες

  • Χοντροκόβω τα καρύδια και τις σταφίδες. Στύβω το χυμό του πορτοκαλιού.
  • Στο μπολ του μίξερ βάζω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτω το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα και ανακατεύω πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μπολ ανακατεύοντας. Συνεχίζω με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ρακί, το νερό, το πετιμέζι και τα καρύδια. Τα αναμιγνύω καλά και ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενώ δουλεύει το μίξερ.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί.
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, ραντίζω με 1 κ. γ. ρακί και ανακατεύω με το κουτάλι να υγρανθούν και να μαλακώσουν. Τότε προσθέτω και 1 κ. σ. αλεύρι να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
  • Ρίχνω και τις σταφίδες στο μίγμα ανακατεύω για τελευταία φορά και το μίγμα μπαίνει στο ταψί για να ψηθεί.
  • Αφού βγάλω την πίτα από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει, αποκολλώ τη λαδόκολλα και αφήνω να περάσουν άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 435kcal | Carbohydrates: 56g | Protein: 3g | Fat: 21g | Saturated Fat: 3g | Sodium: 239mg | Potassium: 144mg | Fiber: 2g | Sugar: 38g | Vitamin A: 45IU | Vitamin C: 11.1mg | Calcium: 18mg | Iron: 1.3mg