Μύδια γιουβέτσι

 

Το φαγητό που μόλις σερβίρεις ακούγονται επιφωνήματα χαράς και θέλεις μόνο λίγα λεπτά για να φτιάξεις. Τα μύδια γιουβέτσι συνδυάζουν τα αρώματα της θάλασσας (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μύδια) και ένα αγαπημένο ζυμαρικό, το κριθαράκι. Αν δεν βάλουμε τυρί είναι και νηστίσιμο κερδίζοντας ένα ακόμη νόστιμο και χορταστικό γεύμα τις δύσκολες μέρες της νηστείας. Φυσικά αν το συνδυάσουμε και με ανάλογη θέα στη θάλασσα τότε απογειώνεται!
Χρόνος Προετοιμασίας5 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος20 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος30 Λεπ.
Πιάτο: Main Course
Μερίδες: 6 Μερίδες
Θερμίδες: 417kcal

Συστατικά

  • 400 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 600 γρ μύδια ψίχα κατεψυγμένα ή 1000 γρ φρέσκα ολόκληρα*
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 1 κγ κρόκο Κοζάνης σαφράν
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζωμό από μύδια
  • ½ κγ αλάτι
  • 1/8 κγ πιπέρι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • χυμό 1-1/2 λεμονιού
  • 80 γρ κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά (ανακατεύοντας συνεχώς).
  • Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για 1 λεπτό, ρίχνω το κριθαράκι και ανακατεύω για 2 λεπτά να γυαλίσει.
  • Διαλύω σε 1 λίτρο βραστό νερό ένα κύβο λαχανικών και το σαφράν (αν έχω φρέσκα μύδια βάζω από το ζωμό τους).
  • Τον προσθέτω σταδιακά στο τηγάνι και μόλις απορροφηθεί ρίχνω κι άλλο.
  • Βάζω αλάτι και πιπέρι και το αφήνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (12 λεπτά περίπου, ανάλογα τις οδηγίες της συσκευασίας) .
  • Πριν ετοιμαστεί 3 λεπτά ρίχνω τα μύδια (είτε τα κατεψυγμένα είτε τα αχνιστά).
  • Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το τριμμένο τυρί, ανακατεύω και βγάζω από την εστία.
  • Γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω.

Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα μύδια, τα αχνίζω πρώτα όπως έχω δείξει ΕΔΩ και κρατάω και το ζωμό τους που βάζω αντί για τον κύβο λαχανικών.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 417kcal | Carbohydrates: 55g | Protein: 20g | Fat: 13g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 23mg | Sodium: 672mg | Potassium: 351mg | Fiber: 3g | Sugar: 3g | Vitamin A: 3.7% | Vitamin C: 10.5% | Calcium: 18.9% | Iron: 17%