ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

 

Λαχταριστό ψωμί Μαργαρίτα

Αφράτο, λαχταριστό ψωμί μαργαρίτα που φρεσκομυρίζει, μπορούμε τώρα να γευτούμε συνδυάζοντας το με αλμυρή ή γλυκιά γεύση.

Το αγαπημένο ψωμί των παιδιών που λατρεύουν λόγω της απαλής υφής του, μπορούμε τώρα να το φτιάχνουμε μόνοι μας και να το έχουμε έτοιμο όποια στιγμή το θελήσουμε.

Μας λύνει να χέρια στο καθημερινό κολατσιό και πρωινό, εναλλάσσοντας τα αλείμματα για να μην βαριόμαστε.
Λαχταριστό ψωμί Μαργαρίτα
Λαχταριστό ψωμί Μαργαρίτα
Εκτύπωση Συνταγής
0 from 0 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος35 Λεπ.
Χρόνος αναμονής3 Ωρ. 15 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 15 Λεπ.
Πιάτο: Σνακ, Ψωμί
Μερίδες: 7 Κομμάτια
Θερμίδες: 341kcal

Συστατικά

Για το προζύμι:

  • 3 ΚΣ (45 ml) γάλα
  • 3 ΚΣ (45 ml) νερό
  • 2 ΚΣ αλεύρι σκληρό

Για τη ζύμη:

  • 150 ml γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 8 γρ (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά ή 25 γρ φρέσκια μαγιά
  • 1 ΚΣ μέλι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 κγ μέλι
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Για το προζύμι βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το νερό και το αλεύρι ανακατεύοντας να διαλυθεί το τελευταίο. Το βάζω σε χαμηλή ένταση στην φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια σφιχτή – πηχτή ζύμη. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Στο μίξερ του μπολ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά και 1 ΚΣ μέλι. Σκεπάζω και το αφήνω για 10-15 λεπτά σε ζεστό σημείο.
  • Αφού περάσει αυτό το διάστημα προσθέτω το προζύμη (από το κατσαρολάκι) και το ανακατεύω με το γάντζο.
  • Συνεχίζω ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο.
  • Τέλος ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σε δόσεις ανακατεύοντας σε χαμηλή ένταση.
  • Μόλις προσθέσω όλο το αλεύρι δυναμώνω την ένταση και αφήνω να ζυμωθεί για 10 λεπτά.
  • Γίνεται μια απαλή, ελαστική ζύμη, αλείφω το μπολ και τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και την αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες (ή σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 50*C τον έχω κλείσει αφήνοντας το φως αναμμένο, με τον τρόπο αυτό χρειάζεται η ζύμη το μισό χρόνο για να φουσκώσει).
  • Αφού έχει διπλασιαστεί την μεταφέρω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω απαλά λίγο με τα χέρια σε λουκάνικο.
  • Την κόβω σε 7 ίσα μέρη (μπορώ να τα ζυγίσω για να είμαι σίγουρη) και ζυμώνω το κάθε ένα με την παλάμη μου σε μπαλίτσα.
  • Τα τοποθετώ σε στρογγυλό ταψί πάνω σε λαδόκολλα, τα σκεπάζω για τελευταία φορά (3η φορά) και τα αφήνω να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  • Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω 3 ΚΣ χλιαρό νερό με 1 κγ μέλι και με ένα πινέλο τα αλείφω από πάνω απαλά. Τέλος πασπαλίζω λίγο σουσάμι στο κέντρο κάθε μπάλας.
  • Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 – 35 λεπτά.
  • Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα χρησιμοποιήσω.

ΤΙΠ:

  • Μπορώ να κόψω κάθε μπαλίτσα αφού ψηθεί και να την τυλίξω πρώτα με μεμβράνη και έπειτα σε σακουλάκι αεροστεγώς κλεισμένο και να τις αποθηκεύσω στην κατάψυξη. Κάθε φορά μπορώ είτε από την προηγούμενη να βγάλω ένα σακουλάκι από την κατάψυξη και να το αφήσω στο ψυγείο να ξεπαγώσει μέχρι το πρωί, είτε αν βιάζομαι να το ξεπαγώσω στη χαμηλότερη ένταση στα μικροκύματα. Με τον τρόπο αυτό τα απολαμβάνουμε φρέσκα και μαλακά κάθε στιγμή.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 341kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 7g | Fat: 10g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 3mg | Sodium: 346mg | Potassium: 109mg | Fiber: 2g | Sugar: 9g | Vitamin A: 45IU | Calcium: 40mg | Iron: 3mg