ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Κρητική τυρόπιτα

Στην Ελλάδα λατρεύουμε τα τυριά γι αυτό φτιάχνουμε πολύ συχνά τυρόπιτες. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές ανάλογα την περιοχή και τα τυριά που βγάζει κάθε μια.

Η τυρόπιτα αποτελείται βασικά από δύο υλικά: τα τυριά και το φύλλο. Αυτά είναι και τα σημεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέρος.


Αυτή που φτιάχνω εγώ είναι απλή και τυλίγω τα τυριά μέσα σε τραγανό φύλλο κρούστας. 

Κρητική τυρόπιτα
Κρητική τυρόπιτα
Κρητική τυρόπιτα
Εκτύπωση Συνταγής
4.5 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας35 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 15 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο: Πίτες, Σνακ
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 475kcal

Συστατικά

  • 10 φύλλα κρούστας 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
  • 200 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. φέτα τριμμένη χοντρά
  • 300 γρ. μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. κρέμα τυρί
  • 4 αυγά μέτρια
  • πιπέρι

Οδηγίες

  • Προετοιμάζω τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύω καλά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάω λίγο τα αυγά ν’ αφρατέψουν.
  • Τα ρίχνω στο μίγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι. Αναμιγνύω όλα τα υλικά καλά.
  • Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
  • Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.
  • Στρώνω πάλι σουρωτά από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
  • Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζω ίσια πάνω της βουτυρωμένα πάνω κάτω. Σπρώχνω τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
  • Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο ακόμα μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσαφίσει.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβω σε κομμάτια.
  • Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 475kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 15g | Fat: 36g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 1g | Cholesterol: 143mg | Sodium: 810mg | Potassium: 116mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 804IU | Calcium: 193mg | Iron: 2mg
2020-02-03T10:34:58+02:003 Μαρτίου 2016|Αλμυρές πίτες, Γεύματα, ΣΥΝΤΑΓΕΣ|