Κρητική κατσίκα
με μακαρόνια και ανθότυρο

Από τα πιο διαδεδομένα πατροπαράδοτα φαγητά του νησιού που συνοδεύουν τις γιορτές και τους γάμους. Το έφτιαχναν στα μυτάτα (πέτρινα σπίτια των βοσκών στα βουνά) με ένα ή δυο είδη κρέατος (κατσίκα και προβατίνα). Κατσίκα βραστή και μακαρόνια βρασμένα στο ζουμί της με τριμμένο ξερό ανθότυρο από πάνω. Σούπερ γευστικό αλλά και αμαρτωλό σε λίπος γι αυτό δεν καταναλώνεται συχνά.

Όποιος έχει πάει σε Κρητικό γάμο δεν γίνεται να μην έχει δοκιμάσει το γαμοπίλαφο (πιλάφι βρασμένο στο ζουμί του κρέατος) ή τα μακαρόνια που σερβίρονται τις πρωινές ώρες στο γλέντι μετά τον χορό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:

6 – 8

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

45 + 10 ΛΕΠΤΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2.500 γρ κατσίκα (μπροστινό πόδι)
  • 500 γρ μακαρόνια Νο: 6 ή 7
  • ανθότυρο ξερό, τριμμένο
  • αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλη χύτρα βάζω το κρέας μέσα το σκεπάζω με νερό και το βάζω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Όταν βράσει το ξεφρίζω δηλαδή στην επιφάνεια του νερό βγαίνει αφρός τον οποίο με ένα κουτάλι τον αφαιρώ.
  2. Κλείνω την χύτρα και όταν αρχίσει να σφυρίζει και βγει η βαλβίδα χαμηλώνω την φωτιά και το αφήνω να βράσει για 45 λεπτά. Ανάλογα το κρέας και την παλαιότητα του ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο (+ – 10 λεπτά).
  3. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος ανοίγω τη χύτρα και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω το κρέας σε μια πιατέλα και το αλατίζω. Σουρώνω τον ζουμί του κρέατος για να βγουν τα κομματάκια από τα κόκκαλα σε μια άλλη κατσαρόλα. Αν δεν θέλω να γίνει πολύ λιπαρό το φαγητό μπορώ να αφήσω το ζουμί να κρυώσει και τότε η μεγάλη ποσότητα του λίπους θα στερεοποιηθεί στην επιφάνεια και θα μπορέσω να το αφαιρέσω.
  4. Βάζω την κατσαρόλα με το ζουμί να βράσει, το αλατίζω και ρίχνω τα μακαρόνια μέσα. Τα αφήνω να βράσουν καλά περίπου 10 – 15 λεπτά να γίνουν μαλακά και ζουμερά. Αν εξατμιστεί όλο το ζουμί προσθέτω λίγο νερό. Δεν τα ζουρώνω στο τέλος που πρέπει να έχουν μείνει τα μακαρόνια με λίγο ζουμί μέσα.
  5. Τα σερβίρω αμέσως ζεστά σε βαθύ πιάτο, τρίβω τον ξερό ανθότυρο από πάνω και ραντίζω με μια κ. σ. από το ζουμί τους. 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!