ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μαγικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα σχολειά, ας προετοιμαστούμε κι εμείς με νέα σνακ – πρωινά που μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη λίστα μας.

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι κλασική αξία στο πρωινό, υγιεινά, χορταστικά και τα λατρεύουν όλοι! Συσκευάζονται και μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας παντού.
Είτε σκέτα είτε τα συνδυάσουμε με γλυκές ή αλμυρές συνθέσεις, ένα είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένα.

Για να είναι φρεσκομυρωδάτα κάθε μέρα, τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα στην κατάψυξη και από την προηγούμενη το βράδυ τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα απολαύσουμε το πρωί.

Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιούμε μπορείτε να τα βρείτε στο PAXXISHOP
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος13 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος55 Λεπ.
Μερίδες: 10 Κομμάτια
Θερμίδες: 288kcal

Συστατικά

  • 400 γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι 8 γρ ξηρή μαγιά ή 25 γρ φρέσκια μαγιά
  • 250 ml ζεστό νερό όχι καυτό
  • 32 gr ζάχαρη
  • 1 κγ αλάτι

Για επάλειψη:

  • 2 ΚΣ πετιμέζι ή μέλι
  • 250 ml νερό
  • 200 γρ σουσάμι

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό νερό και μέσα το διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτω 3-4 ΚΣ από το αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνω για 10 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκαλίτσες την επιφάνεια το μείγμα).
  • Συνεχίζω βάζοντας το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μπολ ανακατεύοντας με την κουτάλα αρχικά και στη συνέχεια με το χέρι ( ή τη λαβή από την ξύλινη κουτάλα).
  • Φτιάχνω μια μπάλα ζύμης, λαδώνω ελαφριά το μπολ και τη ζύμη από πάνω λίγο, σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το βάζω σε ζεστό σημείο (ή στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω σβήσει αλλά αφήνω το φως ανοιχτό) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου 1-1 ½ ώρα.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζω από το μπολ, την πλάθω λίγο με τα χέρια, να ξεφουσκώσει και της δίνω πάλι το σχήμα μπάλας και την χωρίζω σε 8 (με 10) ίσα μέρη (αν θέλω να είμαι σίγουρη μπορώ να τα ζυγίσω).
  • Προετοιμάζω ένα βαθύ πιάτο με νερό, μέσα στο οποίο διαλύω το πετιμέζι, ένα δεύτερο με το σουσάμι και τα ταψιά με λαδόκολλα.
  • Παίρνω κάθε κομμάτι το πλάθω σε κορδόνι και ενώνω τις άκρες του με λίγο νερό για να σχηματίσω το κουλούρι (δεν θέλω να είναι πολύ χοντρό γιατί θα φουσκώσει ξανά).
  • Βουτάω το κουλούρι πρώτα στο νερό, μετά στο σουσάμι (βοηθάω και με τα χέρια, αν δεν καλυφθεί καλά με σουσάμι) και έπειτα το βάζω πάνω στο ταψί.
  • Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα, βάζοντας σε κάθε ταψί 4 κουλούρια.
  • Τα σκεπάζω καλά και τα αφήνω πάλι για το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο) για 30-60 λεπτά.
  • Έχω προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220*C και ψήνω τα κουλούρια για περίπου 25-30 λεπτά παρακολουθώντας να μην τα ξεροψήσω και σκληρύνουν.
  • Τα βγάζω από το φούρνο και τα μεταφέρω στη σχάρα αφήνοντας τα να κρυώσουν τελείως.
  • Τα αποθηκεύω τυλίγοντας κάθε ένα με μεμβράνη και όλα μαζί έπειτα σε σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 288kcal | Carbohydrates: 42g | Protein: 8g | Fat: 10g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 239mg | Potassium: 144mg | Fiber: 4g | Sugar: 7g | Calcium: 201mg | Iron: 4.8mg

Leave A Comment