Πορτογαλική συνταγή για κεφτέδες μπακαλιάρου, με τραγανή κρούστα εξωτερικά και από μέσα αφράτοι σαν λουκουμάδες.
Η διαφορά τους είναι στην μαρέγκα που τους δίνει όγκο, τους κάνει αφράτους και λαχταριστούς.
Η διαφορά τους είναι στην μαρέγκα που τους δίνει όγκο, τους κάνει αφράτους και λαχταριστούς.
Υλικά
- 500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου
- 160 γρ πατάτες
- 2 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη ή ψιλοκομμένη
- ¼ ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
- ½ κγ θυμάρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ½ κγ αλάτι
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα σκεπάζω με νερό και τα αφήνω να βράσουν για 7 – 10 λεπτά. Τα στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά τους.
- Σε άλλο κατσαρολάκι βάζω τις καθαρισμένες πατάτες σε κομμάτια, τις σκεπάζω με νερό και τις βράζω για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις ρίχνω στο μούλτι και τις αλέθω.
- Χωρίζω τα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια και τα τελευταία τα χτυπάω σε μαρέγκα με το μίξερ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τον πουρέ πατάτας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τους κρόκους, τις 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτω σε δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά για να μην χαθεί ο όγκος του μίγματος. Το μείγμα θα είναι σαν σφιχτός χυλός και όχι στερεό.
- Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάλω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνω ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια- υψηλή φωτιά και ρίχνω κουταλιές από το μείγμα σχηματίζοντας τους κεφτέδες. Αφήνω για 7 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά περίπου να τηγανιστούν.
- Τους βγάζω πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρω αμέσως
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 57kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 3g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 45mg | Potassium: 87mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 6mg | Iron: 1mg