Είναι η εποχή που αρχίζουν να είναι έτοιμες οι σταφίδες κι αφού τις χρησιμοποιώ πολύ στην μαγειρική και στην καθημερινή μου διατροφή, θα δούμε πως μπορούμε να τις αγοράσουμε με το κιλό (από τη λαϊκή ή τον μανάβη), να τις καθαρίσουμε και να τις αποθηκεύσουμε για να έχουμε ολόκληρη τη χρονιά.Ο ήλιος του Σεπτέμβρη είναι ακόμα δυνατός και βοηθά για να τις στεγνώσουμε. Το βράδυ για να μην πέσει υγρασία πάνω τους χρειάζεται να τις μεταφέρουμε σε σκεπασμένο μέρος.
Υλικά
- 1 κιλό σταφίδες
- φύλλα δάφνης
Οδηγίες
- Βάζω τις σταφίδες σε ένα μεγάλο το μπολ, αφαιρώ τα μεγάλα κοτσάνια και κλαδιά και τις ξεπλένω με νερό 3 φορές.
- Τις στραγγίζω καλά, να φύγουν τα νερά.
- Τις απλώνω στο ταψί, σκεπάζω με τούλι και το στερεώνω καλά.
- Τις αφήνω στον δυνατό ήλιο για 2 μέρες, ενώ τια ανακατεύω ανά κάποιες ώρες (4 ώρες περίπου). Το βράδυ τις μεταφέρω κάτω από στέγαστρο για να μην πέσει πάνω τους υγρασία.
- Τις ελέγχω να μην ξεραθούν υπερβολικά και στεγνώσουν εντελώς.
- Όταν είναι έτοιμες, με υπομονή αφαιρώ από κάθε μια τα μικρά κοτσάνια τους.
- Τις αποθηκεύω σε βάζο γυάλινο ή πλαστικό.
- Βάζω δύο χούφτες σταφίδες, πιέζω καλά, να συμπιεστούν, προσθέτω φύλλα δάφνης (ή και γαρύφαλλο) συνεχίζω άλλες δύο χούφτες σταφίδες, συμπιέζω, φύλλα δάφνης και συνεχίζω όμοια μέχρι να γεμίσει το βάζο.
- Κλείνω καλά και το φυλάω στο ψυγείο για όλο το χρόνο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 2960kcal | Carbohydrates: 785g | Protein: 25g | Fat: 5g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 280mg | Potassium: 8250mg | Fiber: 68g | Vitamin C: 54mg | Calcium: 280mg | Iron: 26mg