Από τους διασημότερους χαλβάδες στην Ελλάδα ο χαλβάς Φαρσάλων οφείλει την ονομασία του, στον τόπο προέλευσής του.
Καραμελένιος, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.
Τι κι αν δεν έχεις φτιάξει ακόμα και ίσως φοβάσαι λίγο …νομίζω ήρθε η στιγμή, μόλις δοκιμάσεις θα μετανιώσεις που έχασες τόσο καιρό.
Ας ξεκινήσουμε!
Καραμελένιος, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.
Τι κι αν δεν έχεις φτιάξει ακόμα και ίσως φοβάσαι λίγο …νομίζω ήρθε η στιγμή, μόλις δοκιμάσεις θα μετανιώσεις που έχασες τόσο καιρό.
Ας ξεκινήσουμε!
Υλικά
- 150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
- 200 γρ νισεστέ ή κόρν φλάουρ
- 480 ml νερό
- 600 γρ ζάχαρη
- 2 ΚΣ νερό
- ½ λεμονιού το χυμό
- 60 ml σπορέλαιο
Για πασπάλισμα:
- 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη
Για γαρνίρισμα:
- κανέλα προαιρετικά
Οδηγίες
- Σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι καβουρδίζω τα ασπρισμένα αμύγδαλα για 1 – 2 λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα βγάζω από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύω σε 480 ml νερό το νισεστέ με το σύρμα.
- Βάζω στην κατσαρόλα 600 γρ ζάχαρη και τη βρέχω με 2 ΚΣ νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Δυναμώνω τη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη πέρνοντας σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Τότε προσθέτω το σπορέλαιο συνεχίζοντας την ανάδευση και στη συνέχεια σταδιακά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το διαλυμένο νισεστέ.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτω τα αμύγδαλα, να ενσωματωθούν και ρίχνω το μείγμα στο ταψί 24x24 εκ (ή 22x30 εκ).
- Ισιώνω την επιφάνεια του μείγματος και πασπαλίζω με 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200*C, στην μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.
- Βγάζω και αφήνω να κρυώσει. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω πασπαλίζοντας με κανέλα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 290kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 2g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 5mg | Potassium: 62mg | Fiber: 1g | Sugar: 40g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 23mg | Iron: 1mg