ΓΚΙΟΥΖΛΕΜΕΔΕΣ

 

Γκιουζλεμέδες

Οι γκιουζλεμέδες που φτιάχνουμε σήμερα είναι τα μικρασιατικού τύπου τηγανιτά τυροπιτάκια, έχουν σχήμα φακέλου με λεπτό τραγανό φύλλο και γέμιση φέτας.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά αν και υπάρχει πληθώρα γέμισης.


Εμείς χρησιμοποιούμε την βασική με φέτα από τις καλύτερες ΔΩΔΩΝΗ, που αρωματίζουμε με φρέσκο δυόσμο και το μυστικό είναι το φύλλο να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται.
Γκιουζλεμέδες
Γκιουζλεμέδες
Εκτύπωση Συνταγής
0 from 0 votes
Χρόνος Προετοιμασίας55 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος35 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: Συνοδευτικό
Μερίδες: 10 Τεμάχια
Θερμίδες: 328kcal

Συστατικά

Για τη γέμιση:

  • 2 μικρά αυγά ή 1 μεγάλο
  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 3 ΚΣ δυόσμο ψιλοκομμένο

Για το φύλλο:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό
  • 1 ΚΣ ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα ενώ στη συνέχεια με τα χέρια. Όταν η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι.
  • Τη χωρίζω σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθω σε μπαλίτσες.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά, θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, προσθέτω και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά να ενωθούν.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα ζύμης όσο πιο λεπτή μπορώ (δεν με νοιάζει πολύ το σχήμα της). Στη μέση τοποθετώ από 2 ΚΣ γέμιση φέτας και κλείνω σε σχήμα φακέλου το φύλλο πρώτα δεξιά και αριστερά και έπειτα πάνω κάτω. Στις ενώσεις αλείφω λίγο νερό για να μην ανοίξουν.
  • Κάθε γκιουζλεμέ που φτιάχνω τον τοποθετώ σε ένα ταψί με πετσέτα κουζίνας αλευρωμένη και σκεπάζω με μια άλλη πετσέτα για να μην ξεραθεί το φύλλο.
  • Όμοια συνεχίζω και με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Γεμίζω με 2 εκ σπορέλαιο το τηγάνι και το βάζω σε δυνατή ένταση μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία του.
  • Με ένα πινέλο τινάζω από κάθε γκιουλεμέ το αλεύρι που έχει πάνω του και τον βάζω ένα ένα προσεκτικά, όχι πολλούς μαζί, για να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού και μειώνω λίγο την ένταση.
  • Τους αφήνω να τηγανιστούν πρώτα από τη μία πλευρά και έπειτα γυρίζω κι από την άλλη. Συνολικά θα χρειαστούν για κάθε τηγανιά 6-7 λεπτά (μπορώ να τους ψήσω και στο φούρνο, στους 200*C στον αέρα, αφού πρώτα τους έχω αλείψει με λίγο αυγό αραιωμένο με νερό, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν).
  • Όταν έχουν τηγανιστεί και το φύλλο έχει χρυσαφίσει με μια τρυπητή κουτάλα ή δυο πιρούνια τους μεταφέρω σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρω αμέσως.

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 328kcal | Carbohydrates: 40g | Protein: 12g | Fat: 13g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 68mg | Sodium: 465mg | Potassium: 90mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 237IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 211mg | Iron: 3mg