Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες με τραγανή κρούστα και αφράτες εσωτερικά που μπορούμε να απολαύσουμε και να μυρίσει όλο το σπίτι φρέσκο ψωμάκι. Αυτό το άρωμα που απολαμβάνουμε περισσότερο και από τη γεύση τους.

Βολεύει περισσότερο να φτιάξουμε πολλές δόσεις μαζί και όταν ψηθούν να τις κόψουμε και να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη. Από την προηγούμενη βγάζουμε μια και έτσι κάθε μέρα έχουμε μπαγκέτα που μυρίζει σαν φρέσκια για να γευόμαστε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.  

[bsa_pro_ad_space id=4]





ΑΤΟΜΑ:
2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ σκληρό αλεύρι
  • ¼ κγ στιγμιαία ξηρή μαγιά
  • 260 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • ½ κγ αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με 100 ml ζεστό νερό διαλύω τη μαγιά. Συμπληρώνω με μερικές κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
  2. Συμπληρώνω το υπόλοιπο νερό και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, τα ρίχνω σε δόσεις στο μπολ ανακατεύοντας (με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας).
  3. Θα γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη την οποία σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη για 40 λεπτά και βάζω σε ζεστό σημείο στο σπίτι ή στο φούρνο (που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω κλείσει και αφήνω ανοιχτό το φως να διατηρεί τη θερμοκρασία). 
  4. Αφού περάσει η ώρα, βρέχω τα χέρια και την επιφάνεια που θα ζυμώσω με ελαιόλαδο ή κρύο νερό βγάζω τη ζύμη και την χτυπάω πάνω στην επιφάνεια (όπως φαίνεται στο βίντεο) αναδιπλώνοντας την για 1 λεπτό περίπου. Την βάζω πίσω στο μπολ, τη σκεπάζω για 40 λεπτά και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλες 4 φορές. Αυτό θα δώσει στην μπαγκέτα εσωτερικά των υφή που πρέπει να έχει η ψίχα της.
  5. Όταν ζυμώσουμε για 4 φορές, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο σε αλευρωμένη επιφάνεια (με καλαμποκάλευρο ή αλεύρι) και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις βάζουμε σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο πάντα για 15-20 λεπτά.
  6. Βγάζουμε μια μια τις μπάλες και τις πλάθουμε σε μπαγκέτες. Πρώτα φέρνουμε την μια πλευρά προς το κέντρο, έπειτα φέρνουμε την απέναντι πλευρά προς το κέντρο και τέλος πάλι την απέναντι πλευρά προς την άλλη και πιέζουμε με την άκρη της παλάμης να κολλήσει η ζύμη. 
  7. Γυρίζω την ένωση προς τα κάτω ρολάρω την μπακγέτα να γίνει περίπου 40 εκ σε μήκος και την βάζω σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί. Με την πετσέτα δημιουργώ ένα τοιχό ο οποίος λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα στις μπαγκέτες και βοηθάει να διατηρήσουν το σχήμα τους. Σκεπάζω και αφήνω για 40 λεπτά.
  8. Ταυτόχρονα προθερμαίνω το φούρνο στους 200*C μαζί με το ταψί που θα τις ψήσω μέσα.
  9. Όταν περάσει η ώρα ξεσκεπάζω τις μπαγκέτες, τις μεταφέρω στο καυτό ταψί, ψεκάζω ομοιόμορφα με λίγο νερό και με ένα ξυράφι κόβω διαγώνια την επιφάνεια τους κατά μήκος αφήνοντας όμως 1 εκ από τις άκρες.
  10. Βάζω το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα μαζί με ένα άλλο ένα ταψί με καυτό νερό στον πάτο του φούρνου.
  11. Ψήνω τις μπαγκέτες για 30 λεπτά περίπου.
  12. Τις βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και τις μεταφέρω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  13. Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό μέρος. 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Συνταγή εμπνευσμένη από τον John Kirkwood