Η Φανουρόπιτα είναι η νηστίσιμη πίτα που προσφέρουμε την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.
Αν έχουμε χάσει κάτι μπορούμε να παρακαλέσουμε να μας το φανερώσει και να φτιάξουμε την πίτα για να τον ευχαριστήσουμε.
Πλούσια, με έντονη την γεύση της κανέλας και του πορτοκαλιού, πλημμυρισμένη με καρύδια και σταφίδες είναι η τέλεια στιγμή για να την φτιάξουμε.
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση χρησιμοποιούμε μόνο αριθμό υλικών 7 ή 9 δηλαδή, αν θέλουμε να ξεφύγουμε μπορούμε προαιρετικά να την στολίσουμε με λίγη άχνη και να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.
Φανουρόπιτα
 
Φανουρόπιτα
Φανουρόπιτα
4.26 from 87 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
20 Λεπτά
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ώρα 10 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
1 Ώρα 30 Λεπτά
Πιάτο Γλυκά
Μερίδες 12 Κομμάτια
Θερμίδες 568

Εξοπλισμός

  • Ταψί (32 x 22εκ)

Υλικά

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 ΚΣ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίζω με την κανέλα και τα καρύδια.
  • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, τις μουλιάζω 5 λεπτά στο νερό, τις στραγγίζω καλά
  • και  προσθέτω 1 ΚΣ αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
  • Τις ρίχνω τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύω και το βάζω στο ταψί.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
  • Το βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσω την λαδόκολλα. Αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια.
  • Προαιρετικά μπορώ να γαρνίρω ραντίζοντας από πάνω με λίγη άχνη.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 568kcal | Carbohydrates: 70g | Protein: 6g | Fat: 31g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 279mg | Potassium: 218mg | Fiber: 2g | Sugar: 32g | Vitamin A: 58IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 22mg | Iron: 2mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram