ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ

 

Χοιρινό κότσι λουκούμι

Χειμωνιάτικο φαγητό, το χοιρινό κότσι γίνεται λουκούμι με την τραγανή πέτσα του, που αλείφουμε με πετιμέζι δίνοντας της γλυκιά γεύση.



Συνοδευμένο με πατάτες ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταιριάζει στο εορταστικό μας τραπέζι
Χοιρινό κότσι λουκούμι
Χοιρινό κότσι λουκούμι
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 1 vote
Χρόνος Προετοιμασίας5 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος3 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος3 Ωρ. 10 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 2 Άτομα
Θερμίδες: 1149kcal

Συστατικά

  • 1 χοιρινό κότσι (1500 γρ)

Για τη σάλτσα:

  • 1 κγ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • ½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κγ αλάτι χοντρό
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 ΚΣ πετιμέζι
  • 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο

Οδηγίες

  • Καθαρίζω το κότσι με ένα ξυράφι κόβω τυχών τρίχες που μπορεί να έχουν μείνει στο κρέας και το πλένω καλά.
  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ΚΣ πετιμέζι.
  • Γυρίζω το κότσι κάθετα και τρυπώντας το ψαχνό του σε 3 – 4 σημεία βαθειά βάζω από το μίγμα του πετιμεζιού.
  • Τυλίγω το κρέας σε πακέτο με λαδόκολλες καλά κι από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του και το βάζω σε ταψί στο φούρνο.
  • Ψήνω αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200*C για 30 λεπτά κι έπειτα κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 180*C για 2 ώρες.
  • Στο μίγμα που περίσσεψε προσθέτω άλλη 1 ΚΣ πετιμέζι και 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
  • Βγάζω το κότσι από το φούρνο, σκίζω από πάνω στη μέση το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και αλείφω με το μίγμα του πετιμεζιού το κρέας εξωτερικά.
  • Το βάζω πάλι στο φούρνο ανοιχτό αυτή τη φορά και το αφήνω άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοψημένο χρώμα η πέτσα του.
  • Σερβίρω μαζί με πατάτες φούρνου ή ρύζι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 1149kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 168g | Fat: 41g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 473mg | Sodium: 756mg | Potassium: 2805mg | Sugar: 17g | Calcium: 38mg | Iron: 4.1mg
2019-10-22T14:17:41+02:0025 Δεκεμβρίου 2016|Γεύματα, Κρέας, ΣΥΝΤΑΓΕΣ|