Χειμωνιάτικο φαγητό, το χοιρινό κότσι γίνεται λουκούμι με την τραγανή πέτσα του, που αλείφουμε με πετιμέζι δίνοντας της γλυκιά γεύση.
Συνοδευμένο με πατάτες ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταιριάζει στο εορταστικό μας τραπέζι
Συνοδευμένο με πατάτες ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταιριάζει στο εορταστικό μας τραπέζι
Υλικά
- 1 χοιρινό κότσι (1500 γρ)
Για τη σάλτσα:
- 1 κγ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- ½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κγ αλάτι χοντρό
- 1 πρέζα πιπέρι
- 2 ΚΣ πετιμέζι
- 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Καθαρίζω το κότσι με ένα ξυράφι κόβω τυχών τρίχες που μπορεί να έχουν μείνει στο κρέας και το πλένω καλά.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύω το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ΚΣ πετιμέζι.
- Γυρίζω το κότσι κάθετα και τρυπώντας το ψαχνό του σε 3 – 4 σημεία βαθειά βάζω από το μίγμα του πετιμεζιού.
- Τυλίγω το κρέας σε πακέτο με λαδόκολλες καλά κι από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του και το βάζω σε ταψί στο φούρνο.
- Ψήνω αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200*C για 30 λεπτά κι έπειτα κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 180*C για 2 ώρες.
- Στο μίγμα που περίσσεψε προσθέτω άλλη 1 ΚΣ πετιμέζι και 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
- Βγάζω το κότσι από το φούρνο, σκίζω από πάνω στη μέση το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και αλείφω με το μίγμα του πετιμεζιού το κρέας εξωτερικά.
- Το βάζω πάλι στο φούρνο ανοιχτό αυτή τη φορά και το αφήνω άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοψημένο χρώμα η πέτσα του.
- Σερβίρω μαζί με πατάτες φούρνου ή ρύζι.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 1149kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 168g | Fat: 41g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 473mg | Sodium: 756mg | Potassium: 2805mg | Sugar: 17g | Calcium: 38mg | Iron: 4.1mg