Είναι το καλύτερο γλυκό – τούρτα γι αυτό την προτιμώ πάντα στις γιορτές.
Αφράτη και ελαφριά (όχι σε θερμίδες) με κάνει να θέλω τουλάχιστον 3 κομμάτια σε αντίθεση με τις περισσότερες τούρτες που βαραίνουν το στομάχι. Το σοκολατένιο παντεσπάνι με τη γλύκα της σαντιγύς που το γεμίζει, διασπάται από τα γλυκόξινα βύσσινα και τα κομμάτάκια σοκολάτας. Κόλαση πραγματική σε γεύση!
Εδώ και καιρό όσοι την έχουν γευτεί ζητούν να την δείξω και ήρθε η ώρα. Εύκολη και εντυπωσιακή.
Αφράτη και ελαφριά (όχι σε θερμίδες) με κάνει να θέλω τουλάχιστον 3 κομμάτια σε αντίθεση με τις περισσότερες τούρτες που βαραίνουν το στομάχι. Το σοκολατένιο παντεσπάνι με τη γλύκα της σαντιγύς που το γεμίζει, διασπάται από τα γλυκόξινα βύσσινα και τα κομμάτάκια σοκολάτας. Κόλαση πραγματική σε γεύση!
Εδώ και καιρό όσοι την έχουν γευτεί ζητούν να την δείξω και ήρθε η ώρα. Εύκολη και εντυπωσιακή.
Υλικά
Παντεσπάνι:
- 165 γρ αλεύρι μαλακό
- 45 γρ κακάο
- 260 γρ ζάχαρη
- 4 μεγάλα ή 5 μεσαία αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ)
- 1 βανίλια
Γέμιση:
- 750 – 800 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
- 3 κ. σ. άχνη ζάχαρη κανονικές (όχι κοφτές)
- 1 κονσέρβα βύσσινο (425γρ)
- 20 γρ. τριμμένη κουβερτούρα
- 100 γρ. γλάσο σοκολάτας σε φλούδες (προαιρετικό, για το γαρνίρισμα)
Οδηγίες
- Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς C. Σ’ ένα μέτριο μπολ βάζω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύω μεταξύ τους καλά να γίνει ένα μίγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα αυγά και τ’ ανακατεύω με το μίξερ ν’ αφρατέψουν. Στη συνέχεια βάζω τη ζάχαρη, τη βανίλια και τέλος προσθέτω το μίγμα του αλευριού – κακάο – μπέικιν. Ρίχνω το μίγμα στο ταψί διαμέτρου 25 εκ. και ψήνω για 30 – 35 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά και το βγάζω από το ταψί. Το αφήνω να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα.
- Στο μπολ του μίξερ βάζω την κρέμα γάλακτος, την χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα ν’ αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτω τη ζάχαρη. Χτυπάω μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την καλύπτω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι.
- Εν τω μεταξύ, ανοίγω την κονσέρβα με τα βύσσινα, τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και κρατάω το σιρόπι τους. Έπειτα με το εργαλείο αποφλοίωσης των λαχανικών θρυματίζω την κουβερτούρα. Στη συνέχεια με το ίδιο εργαλείο κόβω φλούδες από το σοκολατένιο γλάσο σε ένα πιάτο και βάζω και τις δύο σοκολάτες στο ψυγείο.
- Όταν έχει κρυώσει το παντεσπάνι το κόβω με ένα μεγάλο μαχαίρι ψωμιού σε τρία επίπεδα.
- Τοποθετώ το πάνω επίπεδο από το παντεσπάνι στην βάση της πιατέλας, το ραντίζω με 5 κ. σ. από το σιρόπι του βύσσινου.Προσθέτω μια στρώση σαντιγί ( το 1/3 της συνολικής ποσότητας) και από πάνω ρίχνω διάσπαρτα τα βύσσινα και τη μισή ποσότητα της τριμμένης κουβερτούρας. Συνεχίζω με άλλο ένα παντεσπάνι (το μεσαίο)που το ραντίζω όμοια με το σιρόπι βύσσινο, σαντιγί, βύσσινα και τριμμένη κουβερτούρα. Τέλος βάζω το τελευταίο παντεσπάνι (αναποδογυρίζω να έρθει η κάτω λεία του πλευρά πάνω), το ραντίζω κι αυτό με σιρόπι βύσσινο και προσθέτω τη σαντιγύ την οποία «στρώνω» απαλά με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα(αν θέλω μπορώ να καλύψω και τα πλάγια τοιχία της τούρτας). Για το γαρνίρισμα του γλυκού βάζω λίγη σαντιγί σε ένα κορνέ και φτιάχνω ροζέτες στη μέση της τούρτας. Τοποθετώ από τα βύσσινά πάνω τους και γαρνίρω την υπόλοιπη επιφάνεια με τις φλούδες γλάσου.
- Την βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 - 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα να κρυώσει και να «σταθεί».
ΤΙΠ:
- Καλύτερα να φτιάξω το παντεσπάνι την προηγούμενη μέρα γιατί πρέπει να είναι τελείως κρύο και να έχει σφίξει για να συνεχίσω. Πάντα το φυλάω έιτε καλύπτοντας το με μεμβράνει είτε μέσα σε κρύο φούρνο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 452kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 6g | Fat: 26g | Saturated Fat: 16g | Cholesterol: 140mg | Sodium: 51mg | Potassium: 346mg | Fiber: 2g | Sugar: 31g | Vitamin A: 1255IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 133mg | Iron: 2mg