ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ

 

Τώρα μπορείς να φτιάξεις μόνη σου αμυγδαλωτά φρουτάκια μια ιδιαίτερη στιγμή για κέρασμα. Τα έβλεπες στα ζαχαροπλαστεία και τα θαύμαζες; Δες πως μπορείς να τα κάνεις κι εσύ δημιουργώντας διάφορα φρούτα. Δείχνω πώς να κάνεις ρόδι, πορτοκάλι και αχλάδι αλλά η γκάμα των φρούτων που μπορούν να γίνουν είναι μεγάλη, με λίγη φαντασία όλα γίνονται. Απαιτούν αρκετό χρόνο κυρίως στη διακόσμηση γι αυτό και η τιμή τους είναι αντίστοιχη όταν τα αγοράζουμε. Μπορούμε βέβαια να τα πλάσουμε σε απλές μπάλες και να τα καλύψουμε με άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη που σε γεύση δεν θα έχουν διαφορά και γίνονται πολύ πιο γρήγορα.
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 1 vote
Χρόνος Προετοιμασίας2 Ωρ.
Χρόνος Μαγειρέματος5 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ.
Πιάτο: ΓΛΥΚΟ
Μερίδες: 28 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Θερμίδες: 125kcal

Συστατικά

Για την αμυγδαλόπαστα:

  • 267 γρ πούδρα αμυγδάλου
  • 107 γρ άχνη ζάχαρη
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις
  • 1 κγ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γέμιση:

  • 90 γρ μπισκότα τύπου πτι-μπερ θρυμματισμένα καλά
  • 100 γρ αμύγδαλα αλεσμένα μπορούμε να αφήσουμε και κομματάκια μεγαλύτερα αν θέλουμε να τα νιώθουμε
  • 100 γρ μαρμελάδα βερίκοκο
  • Για το σιρόπι:
  • 125 ml νερό
  • 62 γρ ζάχαρη

Για τη διακόσμηση:

  • χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • χρωματιστή ζάχαρη δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις
  • γαρύφαλλα

Οδηγίες

  • Ξεκινάω φτιάχνοντας το σιρόπι βάζοντας το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν σε μέτρια ένταση για 5 λεπτά.
  • Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Για τη γέμιση σε ένα μπολ αναμιγνύω τα θρυμματισμένα μπισκότα με τα αμύγδαλα και προσθέτω σταδιακά τη μαρμελάδα μέχρι να γίνει κολλώδες το μείγμα (ανάλογα την ρευστότητα της μαρμελάδας μπορεί να υπάρξει μια μικρή απόκλιση).
  • Πλάθω μικρές μπάλες των 10 γρ η κάθε μια και τις βάζω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  • Για την αμυγδαλόπαστα σε ένα άλλο μπολ βάζω την πούδρα αμυγδάλου μαζί με την άχνη ζάχαρη και να ανακατεύω καλά (αν δεν έχω πούδρα αμυγδάλου μπορώ να θρυμματίσω ασπρισμένα αμύγδαλα μαζί με λίγη άχνη στο μούλτι αλέθοντάς τα πολύ καλά).
  • Προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο και το κρύο σιρόπι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη πάστα.
  • Φτιάχνω μπαλίτσες των 20 γρ, ανοίγω κάθε μια σε φύλλο στο χέρι μου, βάζω στο κέντρο της μια μπάλα γέμισης και την κλείνω καλά να καλυφτεί με την αμυγδαλόπαστα εξωτερικά.
  • Συνολικά γίνονται περίπου 28 μπάλες.
  • Πλάθω κάθε μια ανάλογα το φρούτο που θέλω να δημιουργήσω.
  • Για το ρόδι, κάνω μια εσοχή και στην αντίθετη πλευρά πλάθω τραβώντας λίγο σα λαιμό την άκρη του οποίου κόβω σταυρωτά με ένα ψαλίδι κουζίνας. Τραβάω λίγο το λαιμό να γίνει πιο λεπτός και στην εσοχή του βάζω ένα γαρύφαλλο.
  • Διαλύω λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο αν είναι σε μορφή πάστας με λίγο νερό ή αλκοόλ (διαφορετικά με υγρό χρώμα απευθείας με αυτό) και με ένα πινέλο βάφω το ρόδι. Τέλος κυλάω το ρόδι σε κόκκινη χρωματισμένη ζάχαρη και το βάζω μέσα σε χάρτινη θήκη.
  • Για το πορτοκάλι, κάνω μια εσοχή και βάζω ένα γαρύφαλλο ανάποδα δημιουργώντας το κοτσάνι. Από την αντίθετη πλευρά του φτιάχνω πάλι μια εσοχή αλλά τώρα το γαρύφαλλο μπαίνει κανονικά προς τα μέσα.
  • Όμοια με προηγουμένως το βάφω με πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής και το κυλάω στο ίδιο χρώμα ζάχαρη, φυλώντας το σε χάρτινη θήκη.
  • Για το αχλάδι, πλάθω την μπάλα σε σχήμα αχλαδιού, κωνικά προς τα πάνω βάζοντας στην άκρη ένα γαρύφαλλο ανάποδα για κοτσάνι. Στη βάση του βάζω ένα γαρύφαλλο κανονικά και συνεχίζω χρωματίζοντας το πράσινο και κυλώντας το σε πράσινη ζάχαρη.
  • Όμοια το τοποθετώ σε χάρτινη θήκη.
  • Τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες να εξατμιστεί η υγρασία τους και έπειτα τα αποθηκεύω είτε κάθε ένα σε ζελατίνη κλεισμένη είτε σε αεροστεγές δοχείο ή κούτα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 125kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 3g | Fat: 7g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 20mg | Potassium: 98mg | Fiber: 2g | Sugar: 9g | Vitamin A: 0.3% | Vitamin C: 0.4% | Calcium: 3.6% | Iron: 3.3%