[bsa_pro_ad_space id=4]

Του Αγίου Μηνά σήμερα  και το Ηράκλειο φοράει τα γιορτινά του για να γιορτάσει τον πολιούχο του. Για αυτές τις εορταστικές μέρες και εκείνες που έπονται, των Χριστουγέννων, φτιάχνω αλμυρά μπισκότα με άρωμα δεντρολίβανου που θα συνοδεύσουν ιδανικά ένα ποτό. Το κεφαλοτύρι δεν μπορεί να επισκιάσει την ευωδία του δεντρολίβανου και ταιριάζει απόλυτα με την πικάντικη γεύση του ντάκου. Αποτελούν το ιδανικό καλωσόρισμα παρέα με ένα ποτήρι  ξηρό κόκκινο κρασί. Τις κρύες νύχτες ή μεσημέρια των γιορτών παρέα με φίλους θα μας ζεστάνουν αφήνοντας ν’ αναδυθεί το άρωμα του δεντρολίβανου.


ΜΕΡΙΔΕΣ: 15 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ¼ κούπας θρυμματισμένο κρίθινο παξιμάδι( ντάκο)
  • ½ κούπας αλεύρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο + λίγο παραπάνω για το γαρνίρισμα
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 42 γρ.( 3 κ.σ. )ανάλατο βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια
  • 76 γρ.( 3/4 κούπας )τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 5 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 ασπράδι αβγού ελαφριά χτυπημένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Θρυμματίζω στο multi τον ντάκο( παξιμάδι )και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι χτυπώντας να ενωθούν. Προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας πάλι. Βάζω το τριμμένο κεφαλοτύρι χτυπώντας καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος ρίχνω το γιαούρτι σε δόσεις( 2 κουταλιές κάθε φορά )και ανακινώ να αναμιχθεί καλά.
  2. Παίρνω το μίγμα και το ζυμώνω σε μια καθαρή επιφάνεια διαμορφώνοντας το σαν λουκάνικο( μήκους 20 εκ. και πάχους 4 – 4,5 εκ. ).  Το τυλίγω σε λαδόκολλα και το βάζω στην κατάψυξη για 2 – 3 ώρες( ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες ).
  3. Προθερμαίνω τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 160 βαθμούς C και βάζω λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Βγάζω το «λουκάνικο» από την κατάψυξη και το ξετυλίγω από την λαδόκολλα. Πάνω σε ένα ξύλο κοπής το κόβω σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. και τις τοποθετώ σε απόσταση πάνω στο ταψί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω το ασπράδι του αβγού και αφού τοποθετήσω λίγα κλαδάκια δεντρολίβανου πάνω σε κάθε ροδέλα με ένα πινέλο κουζίνας ρίχνω λίγο ασπράδι πάνω τους( σαν κόλλα θα βοηθήσει να κολλήσουν στην επιφάνεια ).
  4. Τα ψήνω στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Τα σερβίρουμε αμέσως.