Παραδοσιακή Κρητική πίτα με κολοκυθάκια, τοπικά τυριά, τραγανό φύλλο και το βασικό μυρωδικό της το φρέσκο δυόσμο.


Ονομασία που έμεινε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί, συνηθισμένη στον δυτικό νομό και ξακουστή πίτα.
Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό πίτα με κολοκύθια
Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό πίτα με κολοκύθια
No ratings yet
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ωρ. 20 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο Κυρίως Πιάτο
Μερίδες 15 Κομμάτια
Θερμίδες 446

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 200 ml νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ρακή προαιρετικά
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κγ αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ κολοκυθάκια (2 - 3) μεγάλα , κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλεύρι για τα λαχανικά
  • 500 γρ ξινή μυζήθρα
  • 500 γρ νωπή μυζήθρα
  • 3 ΚΣ φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο για επάλειψη
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο και τη ρακή, ανακατεύω.
  • Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των υγρών μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχία.
  • Παίρνω τα 2/3 της ζύμης και το ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε διάμετρο που να καλύπτει την διάμετρο και τα τοιχία του ταψιού (37 εκ).
  • Αλείφω το ταψί (25 εκ διαμέτρου) με ελαιόλαδο και μεταφέρω σ αυτό τη ζύμη. Φροντίζω να ακουμπήσει καλά στον πάτο και περιμετρικά. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  • Ξεκινάω να βάζω σε στρώσεις τα υλικά, πρώτα οι πατάτες αφού πρώτα τις ραντίσω με αλεύρι και αλάτι, έπειτα τα τυριά (ξινή και γλυκιά μυζήθρα), ο δυόσμος 1 ΚΣ, τα κολοκυθάκια που κι αυτά τα πασπαλίζω με αλεύρι και αλάτι και πάλι τα τυριά κι ο δυόσμος.
  • Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά.
  • (πατάτες-τυριά-δυόσμος-κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος-πατάτες-τυριά-δυόσμος- κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος).
  • Τελειώνοντας τη γέμιση ραντίζω με 100 ml ελαιόλαδο.
  • Γυρίζω προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει να σκεπάσει τη γέμιση.
  • Ανοίγω όμοια τη ζύμη που περίσσεψε και σκεπάζω την πίτα. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  • Γυρίζω περιμετρικά τη ζύμη να κλείσει σαν πακέτο η πίτα.
  • Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι.
  • Κόβω τα κομμάτια τις πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 – 20 λεπτά, η πίτα θα πάρει ελαφρό χρώμα.
  • Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω ζεστή ή κρύα.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 446kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 10g | Fat: 30g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 37mg | Sodium: 252mg | Potassium: 159mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 488IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 42mg | Iron: 2mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram