Ώρα για μια διαφορετική χορτοφαγική πίτσα. Άλλωστε ποιος δεν έχει όρεξη για πίτσα; Εγώ πάντα.
Αυτή η πίτσα είναι μια πραγματική απόλαυση! Κι αυτό γιατί πέραν της γεύσης της μπορώ τρώγοντας την να νιώθω καλύτερα αφού αποτελείται από υλικά θρεπτικά για τον οργανισμό όπως το μαρούλι και το τριμμένο παξιμάδι σίκαλης ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να την απολαμβάνω και πιο συχνά : Γιούπι! Ακόμα και τα μικρά παιδιά θα την λατρέψουν, γιατί ποιος δεν λατρεύει την πίτσα;

 Η Ναταλία τρελαίνεται για πίτσα!
[bsa_pro_ad_space id=4]

Η Ναταλία τρελαίνεται για πίτσα!


ΠΟΣΟΤΗΤΑ : 8 TMX. 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη για (στρογγυλή 26 εκ, ορθογώνια 25×35 εκ )

  • 1 ¼ κούπες ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 ½ κούπες θρυμματισμένο παξιμάδι σικάλεως ολικής άλεσης
  • 1 ½ κούπες αλεύρι λευκό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 4 κ.γ. σάλτα πέστο
  • 60 γρ. φέτα
  • 4 κ.γ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 – 3 φύλλα μαρουλιού
  • 2 κ.γ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη. Ρίχνουμε και την μαγιά στην επιφάνεια του νερού και την αφήνουμε να «κάτσει» για 5 – 6 λεπτά μέχρι ν’ αφρίσει, βγάζοντας κάποιες φούσκες στην επιφάνεια της.
  2. Σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το θρυμματισμένο παξιμάδι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μαγιά στα αλεύρια και ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν η ζύμη είναι πολύ ξηρή και δεν κολλάει μεταξύ της προσθέτουμε μια μια  κ. γ. νερό. Ζυμώνουμε για 4 – 5 λεπτά και αφού λαδώσουμε ελαφριά την επιφάνεια του μπολ, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα καλυμμένο με μια πετσέτα κουζίνας να φουσκώσει.
  3. Εν τω μεταξύ πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα του μαρουλιού και Τα’ αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα αφαιρούμε όλες τις σταγόνες νερού που μπορεί να έχουν απομείνει στις πτυχές του ταμπονάροντας το κάθε φύλλο ανάμεσα σε δύο χαρτιά κουζίνας. Σε ένα ξύλο κοπής αφαιρούμε το κεντρικό του κοτσάνι και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. 
  4. Αφού περάσει η ώρα αλευρώνουμε την επιφάνεια του τραπεζιού στην οποία θ’ ανοίξουμε το φύλλο. Έχοντας την ζύμη σαν μια μπάλα την ανοίγουμε σιγά – σιγά με το ξυλίκι 1,5 εκατοστά μεγαλύτερη από την περιφέρεια του ταψιού. Την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα στο ταψί και διπλώνουμε τις άκρες της προς τα μέσα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο με αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 200 βαθμούς C. Αναμιγνύουμε την φέτα αφού πρώτα την λιώσουμε με ένα πιρούνι, με το γιαούρτι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της με τη σάλτσα πέστο και στη συνέχεια βάζουμε κουταλιές – κουταλιές το μίγμα φέτας – γιαουρτιού. Τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια μαρουλιού και η πίτσα είναι έτοιμη για ψήσιμο 20 – 25 λεπτών, μέχρι οι άκρες της να γίνουν τραγανές.

 Το νερό με τη μαγιά που φουσκώνει.

Το νερό με τη μαγιά που φουσκώνει.

 Τα αλεύρια ενωμένα έτοιμα να υποδεχτούν τη μαγιά.

Τα αλεύρια ενωμένα έτοιμα να υποδεχτούν τη μαγιά.

 Το φύλλο του μαρουλού που κόβουμε το κεντρικό κοτσάνι.

Το φύλλο του μαρουλού που κόβουμε το κεντρικό κοτσάνι.

 Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 Η ζύμη μετά από μια ώρα έτοιμη να την ανοίξουμε.

Η ζύμη μετά από μια ώρα έτοιμη να την ανοίξουμε.

 Η ζύμη είναι έτοιμη για να μπεί στο ταψί.

Η ζύμη είναι έτοιμη για να μπεί στο ταψί.

 Προσθέτουμε το πέστο.

Προσθέτουμε το πέστο.

 Συνεχίζουμε με το μίγμα φέτας - γιαουρτιού.

Συνεχίζουμε με το μίγμα φέτας – γιαουρτιού.

 Με τα κομμάτια του μαρουλιού έτοιμη για ψήσιμο.

Με τα κομμάτια του μαρουλιού έτοιμη για ψήσιμο.