Ίσως το πιο λατρεμένο ντιπ της ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Υγιεινός και πεντανόστιμος μεζές καταπληκτικός για πάρτι.
Μπορείς να το φτιάξεις στο λεπτό με υλικά από το ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα με δικά σου ρεβίθια βρασμένα ή τα υπόλοιπα από την κλασσική ρεβιθόσουπα.
[bsa_pro_ad_space id=4]ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 μπολ (για ντιπ)
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤA ή 8 ΩΡΕΣ (ξερα ρέβιθια)
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤA ή 8 ΩΡΕΣ (ξερα ρέβιθια)
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα (μαζί με το υγρό) ή 250γρ ξερά ρεβίθια
- 1 ½ σκελίδες σκόρδο
- 1 κ. γ. κύμινο
- φυσικό χυμό 1 λεμονιού
- 2 κ. σ. ταχίνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- Προαιρετικά: πάπρικα, φρέσκο κορίανδρο και ελαιόλαδο για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αν χρησιμοποιώ ρεβίθια κονσέρβα προχωρώ στο επόμενο βήμα Αν χρησιμοποιώ ξερά ρεβίθια (καλύτερα) τα βάζω 8 ώρες πριν ή από το προηγούμενο βράδυ στο νερό με 1 κ. σ. μαγειρική σόδα. Έπειτα ξεπλένω και τα βράζω 15 λεπτά στη χύτρα ή 45 λεπτά στην κατσαρόλα.
- Βάζω στο μούλτι τα βρασμένα ρεβίθια, το σκόρδο, το κύμινο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω και το ελαιόλαδο, τα αλέθω όλα μαζί προσθέτοντας σταδιακά το υγρό των ρεβιθιών.
- Σερβίρω με ζεστή πίτα ή φρέσκο ψωμί και φρέσκα λαχανικά όπως καρότο και σέλερι.