Το «νέκταρ» των σταφυλιών, το πετιμέζι παράγεται από τα σταφύλια βράζοντας το χυμό τους και κρατώντας τα σάκχαρα τους. Είναι παχύρευστο, σκουρόχρωμο υγρό (λίγο πιο αραιό από το μέλι) γλυκό και υποκατάστατο της ζάχαρης.
Στην Κρήτη το χρησιμοποιούμε όπως και το μέλι σε πολλά γλυκά, πίτες, γαρνίροντας τηγανίτες αλλά και στα αφεψήματα ακόμα και ως γιατρικό για το λαιμό.
[bsa_pro_ad_space id=4]
ΜΕΡΙΔΕΣ:
200 – 250 ml
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ANAMONHΣ:
24 ΩΡΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ
ΥΛΙΚΑ
- 3 κιλά λευκά σταφύλια
- 1 κγ ασπρόχωμα ή αλισίβα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένω, καθαρίζω τα σταφύλια και τα πολτοποιώ στο μούλτι.
- Στραγγίζω το χυμό τους με ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα.
- Ρίχνω το ασπρόχωμα και το αφήνω να πάρει μια βράση σε μέτρια – χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει και να φουσκώσει το κατεβάζω από τη φωτιά και το ξαφρίζω (αφαιρώ τον αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια του).
- Το αφήνω να κρυώσει και να «κάτσει» στον πάτο το ασπρόχωμα για 24 ώρες.
- Προσεκτικά χωρίς να ανακινώ πολύ την κατσαρόλα ρίχνω το μούστο από σουρωτήρι με βαμβάκι σε μια άλλη κατσαρόλα. Αφήνω λίγο από τον μούστο που βρίσκεται στον πάτο της κατσαρόλας με το ασπρόχωμα.
- Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια – χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνει πιο πυκνό.
- Το μεταφέρω σε βάζο ή μπουκάλι, το αφήνω να κρυώσει εντελώς, το κλείνω και το αποθηκεύω.