Ανοιξιάτικη, δροσερή, φρουτώδης. Αυτή η τούρτα δεν περνά απαρατήρητη όσο λιτή κι αν είναι η εμφάνιση της.
Λευκή και περήφανη με τις φράουλες να ζωηρεύουν το χρώμα της.
Λαχταριστή και αφράτη περιμένει την άνοιξη για να εκπλήξει.
Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί!
Λευκή και περήφανη με τις φράουλες να ζωηρεύουν το χρώμα της.
Λαχταριστή και αφράτη περιμένει την άνοιξη για να εκπλήξει.
Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί!
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
- 370 γρ αλεύρι μαλακό
- 250 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φακελάκι (20 γρ) μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι:
- 200 γρ ζάχαρη
- 200 ml νερό
- χυμό ½ λεμονιού
Για την κρέμα:
- 4 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ ζάχαρη
- 60 γρ αλεύρι
- 30 γρ κόρν φλάουρ
- 1 πρέζα αλάτι
- 600 ml γάλα ζεστό
Για τη σαντιγί:
- 400 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη
Γαρνίρισμα:
- 300 γρ φράουλες κομμένες
- 10 – 15 ολόκληρες φράουλες
- 25 γρ φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Για να φτιάξω το παντεσπάνι χτυπάω στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
- Βουτυρώνω μια φόρμα διαμέτρου 24 – 27 εκ, βάζω το μείγμα, ισιώνω την επιφάνεια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
- Όταν ψηθεί, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και έπειτα το αφαιρώ από την φόρμα και το αφήνω πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Φτιάχνω και το σιρόπι για να κρυώσει μέχρι να μοντάρω την τούρτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά και το αφήνω να βράσει για 2 – 3 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
- Για την κρέμα χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους μέσα σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτω τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Ρίχνω σε δόσεις το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια – χαμηλή φωτιά αναδεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Όταν το μείγμα πήξει και η κρέμα κάθεται στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη και την κατεβάζω από τη φωτιά. Τη μεταφέρω σε κρύο σκεύος και σκεπάζω με μεμβράνη φροντίζοντας να κολλήσει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί κρούστα. Την αφήνω να κρυώσει.
- Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί. Αν η ατμόσφαιρα είναι ζεστή τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
- Ξεκινάω να μοντάρω την τούρτα.
- Κόβω το παντεσπάνι σε 3 ίσα επίπεδα με ένα μαχαίρι ψωμιού. Μετράω το ύψος το χωρίζω και σημαδεύω με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Κόβω από έξω προς τα μέσα, γύρω γύρω μέχρι να κοπεί όλο το παντεσπάνι. Συνεχίζω όμοια και τα υπόλοιπα επίπεδα.
- Βάζω το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα και με ένα κουτάλι ή πινέλο το σιροπιάζω. Προσέχω να το βρέξω στις άκρες που τείνουν να είναι πιο σκληρές. Ρίχνω περίπου 7 ΚΣ σιρόπι σε κάθε επίπεδο.
- Αφαιρώ τη μεμβράνη από την κρέμα, ρίχνω τη μισή ποσότητα πάνω στο παντεσπάνι και την απλώνω με μια σπάτουλα.
- Κόβω 80 γρ φράουλες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετώ πάνω στην κρέμα. Πασπαλίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου και βάζω το δεύτερο επίπεδο από το παντεσπάνι.
- Όμοια το ραντίζω με σιρόπι, απλώνω την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζω με άλλα 80 γρ φράουλες σε φέτες και φιλέ αμυγδάλου.
- Το τελευταίο επίπεδο το αναποδογυρίζω ώστε να έρθει στο πάνω μέρος, το κομμένο παντεσπάνι που είναι τελείως επίπεδο.
- Το σιροπιάζω κι αυτό και έπειτα απλώνω τη μισή ποσότητα της σαντιγής. Με την υπόλοιπη καλύπτω τα τοιχία της τούρτας.
- Παίρνω μια ολόκληρη φράουλα, κόβω κάθετα το κάτω μέρος της και την τοποθετώ στη μέση του γλυκού. Άλλες 10 – 12 φράουλες τια κόβω στη μέση και τις βάζω περιμετρικά.
- Τέλος τεμαχίζω στα τέσσερα 140 γρ φράουλες και τις ρίχνω ανάμεσα τυχαία.
- Πασπαλίζω με το υπόλοιπο φιλέ αμυγδάλου.
- Αφήνω την τούρτα στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες να κρυώσει καλά πριν την κόψω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 428kcal | Carbohydrates: 68g | Protein: 8g | Fat: 15g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 136mg | Sodium: 52mg | Potassium: 320mg | Fiber: 2g | Sugar: 41g | Vitamin A: 589IU | Vitamin C: 19mg | Calcium: 146mg | Iron: 2mg