Πατσαβουρόπιτα με βύσσινο, σιροπιαστή με κρέμα και γλυκόξινα φρούτα. Διαφορετική από τις συνηθισμένες πίτες, συνδυάζει το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό σε φρουτένια εκδοχή με πινελιές βουτυρένιας κρέμας μαζί.Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 450 γρ φύλλο κρούστας
- 200 ml σπορέλαιο
- 250 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμ. δωματίου
- 2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι σε θερμ. δωματίου
- 20 γρ μπέικιν πάουντερ
- 240 γρ κομπόστα βύσσινο*
Για το σιρόπι:
- 250 γρ ζάχαρη
- 200 γρ νερό
- 175 ml σιρόπι βύσσινο*
Κρέμα:
- 1 αυγό σε θερμ. δωματίου
- 50 γρ ζάχαρη
- 25 γρ ψιλό σιμιγδάλι
- ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 ml γάλα χλιαρό
- 20 γρ βούτυρο σε κυβάκια
Οδηγίες
- Για να ξεραθεί το φύλλο κρούστας το κόβω σε λωρίδες με τα χέρια ή όλο μαζί με ένα μαχαίρι και το ξεκολλάω το ένα από το άλλο πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
- Μπορώ να το κάνω από την προηγούμενη μέρα και τα το αφήσω να ξεραθεί με τον αέρα, διαφορετικά το ψήνω στον αέρα στους 100*C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθεί (ενδιάμεσα το ανακατεύω για να ξεραθούν όλα τα κομμάτια). Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ (όσο πιο μεγάλο έχω) χτυπάω με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη.
- Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα.
- Αρωματικά τη βανίλια και συνεχίζω ρίχνοντας το γιαούρτι σε δόσεις.
- Τέλος βάζω το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας το κι αυτό και μετά λίγα-λίγα βάζω τα ξερά φύλλα κρούστας φροντίζοντας να υγρανθούν καλά όλα.
- Αφήνω το μείγμα να μουλιάζουν τα φύλλα για 20- 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για το σιρόπι βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει
- Για την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάω το αυγό, βάζω τη βανίλια και προσθέτω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα.
- Βάζω το σκεύος στην εστία σε μέτρια/ χαμηλή ένταση ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέση η κρέμα.
- Το κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω.
- Σε ένα λαδωμένο σκεύος εκ. ρίχνω και απλώνω το μισό μείγμα με το φύλλο. Βάζω κουταλιές διάσπαρτες τη μισή ποσότητα τγς κρέμας και πασπαλίζω με 2-3 κουταλιές της σούπας βύσσινα. Συνεχίζω άλλη μια στρώση με το υπόλοιπο φύλλο, κρέμα βύσσινα.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C, για 40 λεπτά.
- Το βγάζω αφήνω 5 λεπτά, το λούζω με μια κουτάλα με το σιρόπι και το αφήνω 1-2 ώρες να κρυώσει και να το απορροφήσει πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
- *Στραγγίζω τα βύσσινα (χρησιμοποιώ το 1/3 περίπου) από το σιρόπι (το χρησιμοποιώ όλο).
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 519kcal | Carbohydrates: 74g | Protein: 8g | Fat: 22g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 13g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 65mg | Sodium: 324mg | Potassium: 286mg | Fiber: 0.5g | Sugar: 59g | Vitamin A: 167IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 129mg | Iron: 1mg