Δροσερό, φρουτένιο γλυκό ψυγείου αφράτο που λιώνει στο στόμα. Την άνοιξη το τιραμισού φράουλα έχει την τιμητική του! Σαβαγιάρ καλυμμένα με μαρμελάδα φράουλα, στρώσεις αέρινης κρέμας με μασκαρπόνε και φράουλες σε λεπτές φέτες φτιάχνουν ένα γλυκό εντυπωσιακό αλλά και εύκολο. Όπως τα περισσότερα γλυκά ψυγείου απαιτούν μόνο λίγη υπομονή να κρυώσουν καλά για να ενωθούν οι γεύσεις και τα υλικά, μετά απολαμβάνεις! Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- Φόρμα 24 x 10 x 8 εκ
Υλικά
- 20 σαβαγιάρ
- 150 γρ φρέσκιες φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 4 ΚΣ αποξηραμένη φράουλα σε σκόνη ή λευκή σοκολάτα τριμμένη
- 260 γρ μαρμελάδα φράουλα
- 2 ΚΣ χυμό πορτοκαλιού
- 1 ½ ΚΣ λικέρ Cointreau
Γέμιση:
- 300 γρ μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ άχνη ζάχαρη
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά
- 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη
- 1 ΚΣ λικέρ Cointreau
Οδηγίες
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω τη μαρμελάδα φράουλα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ, σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας τα να λιώσουν και να ενωθούν.
- Σε ένα μπολ ρίχνω τους 3 κρόκους με τα 70 γρ άχνης ζάχαρης και με ένα σύρμα να ενώνω να γίνουν ένα μείγμα.
- Ενσωματώνω το μασκαρπόνε, το εκχύλισμα βανίλιας και τα βάζω σε μπεν-μαρί (πάνω από μια κατσαρόλα με 1 εκ νερό που σιγοβράζει) αναδεύοντας διαρκώς για 3 λεπτά περίπου (μέχρι το μείγμα να φτάσει 63°C).
- Βγάζω το μπολ από το μπεν-μαρί συνεχίζοντας να το ανακατεύω μέχρι να κρυώσει.
- Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με 1 ΚΣ άχνη και το λικέρ πρώτα σε χαμηλή ένταση και έπειτα σε δυνατή μέχρι να σφίξει σε σαντιγί.
- Προσθέτω τη σαντιγί στην κρέμα μασκαρπόνε σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά.
- Καλύπτω τη φόρμα με λαδόκολλα και αφού βουτήξω τα σαβαγιάρ στη μαρμελάδα και από τις δύο πλευρές τα τοποθετώ στη σειρά καλύπτοντας όλο τον πάτο της φόρμας.
- Ρίχνω το 1/3 της κρέμας καλύπτοντας τα σαβαγιάρ και ισιώνω την επιφάνεια της.
- Κοσκινίζω τις αποξηραμένες φράουλες πάνω της ή τρίβω λευκή σοκολάτα και πάνω τους απλώνω τις φράουλες που είναι κομμένες σε λεπτές φέτες.
- Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά τις στρώσεις σαβαγιάρ με μαρμελάδα, κρέμα μασκαρπόνε, αποξηραμένες φράουλες, φρέσκες φράουλες και τελειώνω με μια τελευταία στρώση σαβαγιάρ με μαρμελάδα.
- Την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε τη βάζω σε κορνέ στο ψυγείο.
- (Αν φτιάξω γλυκό ψυγείου σε ταψί συνεχίζω καλύπτοντας τα σαβαγιάρ με την 3η δόση της κρέμας μασκαρπόνε).
- Καλύπτω τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 5 ώρες.
- Τη βγάζω, αφαιρώ τη μεμβράνη, αναποδογυρίζω το γλυκό στο ταψί και αφαιρώ τη λαδόκολλα.
- Σκεπάζω τα σαβαγιάρ με την κρέμα δημιουργώντας με το κορνέ κορυφές.
- Κοσκινίζω με τις αποξηραμένες φράουλες (ή λευκή σοκολάτα) και γαρνίρω με λίγες φέτες φρέσκες φράουλες.
- Βάζω το γλυκό πίσω στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
- Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΤΙΠ:
- Το τιραμισού μπορεί να γίνει απευθείας σε ταψί (χωρίς να χρειάζεται να αναποδογυριστεί σε πιατέλα). Στην περίπτωση αυτή μετά τα σαβαγιάρ καλύπτω με την τελευταία δόση κρέμας, αποξηραμένες φράουλες από πάνω) και σερβίρω μέσα από το ταψί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 371kcal | Carbohydrates: 40g | Protein: 5g | Fat: 20g | Saturated Fat: 12g | Cholesterol: 137mg | Sodium: 57mg | Potassium: 81mg | Fiber: 1g | Sugar: 22g | Vitamin A: 769IU | Vitamin C: 11mg | Calcium: 69mg | Iron: 1mg