Η φάβα είναι το ορεκτικό που αγαπάς ή μισείς, δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος!

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία μπορείς τώρα να την απολαύσεις βελούδινη, απαλή και γεμάτη γεύση φτιάχνοντας την εύκολα μόνη/ος σου.

Πολύ απλή στην παρασκευή της αποτελεί ένα από τα συνοδευτικά πιάτα της σαρακοστής και όχι μόνο.

Η περίφημη φάβα Σαντορίνης είναι αυτή που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα και προέρχεται από το λαθούρι.
Παραδοσιακή φάβα
Παραδοσιακή φάβα
4.63 from 35 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
10 Λεπ.
Χρόνος βρασμού 40 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
50 Λεπ.
Πιάτο Νηστίσιμα, Παραδοσιακά
Μερίδες 8 Μερίδες
Θερμίδες 172

Υλικά

  • 250 γρ φάβα
  • 750 ml νερό
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • κρεμμύδι για γαρνίρισμα
  • κάπαρη ή ελιές για γαρνίρισμα
  • ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Βάζω τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένω καλά με άφθονο νερό.
  • Τη βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή και ξαφρίζω 2-3 φορές (βγάζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια).
  • Προσθέτω το κρεμμύδι και την αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
  • Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά, όχι συνέχεια όμως.
  • Όταν είναι έτοιμη ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.
  • Την πολτοποιώ είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ είτε σε μούλτι.
  • Την αποθηκεύω σε μπολ με μεμβράνη να κολλάει στην επιφάνεια της.
  • Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 172kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 7g | Fat: 7g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 105mg | Potassium: 20mg | Fiber: 6g | Sugar: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 24mg | Iron: 1mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram