Μελιτζάνες γεμιστές, ένα κλασικό φαγητό με μια διαφορετική πινελιά και γεύση χάρη στον καπνιστό τόνο που βάζει το άρωμα της θάλασσας στο τραπέζι μας.Οι νόστιμες ντομάτες της εποχής, μαζί με τη γλύκα της μελιτζάνας συνδυάζεται ιδανικά με τον καπνιστό τόνο δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα γευστικό αλλά παράλληλα και ελαφρύ.Σερβίρεται εύκολα ακόμα και σε μπουφέ γαρνίροντας απλά με λίγο μαϊντανό τις μελιτζάνες και την πιατέλα.Με τον Τόνο Καπνιστό TRATA μόλις τον ανοίγω καταλαβαίνω τι διαφορά. Ο μοναδικός τόνος που καπνίζεται φυσικά σε φούρνο με ξύλα, πρωτοποριακός με υψηλή θρεπτική αξία και φυσική πηγή πρωτεϊνών.Χάρη στη χρήση υψηλής τεχνολογίας, ο τόνος μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι τρυφερός.
Εξοπλισμός
- Tηγάνι
- Ταψί
- Μικρό μπολ
Υλικά
- 2 συσκευασίες καπνιστό τόνο TRATA 320γρ
- 4 μελιτζάνες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε μισές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 4 ντομάτες πομοντόρο ή σφιχτές κομμένες καρέ
- 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κγ θυμάρι
- 1 κγ ζάχαρη
- 1 κγ αλάτι
- 1/8 κγ πιπέρι
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- 3 ΚΣ φρυγανιά τριμμένη
Οδηγίες
- Πλένω, στεγνώνω και κόβω τις μελιτζάνες στη μέση, τις πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τις αφήνω για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
- Με ένα μαχαίρι αφαιρώ την ψίχα τους σε ένα μπολ, αφήνοντας περιθώριο ½ εκ περιμετρικά.
- Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις ραντίζω και αλείφω με ένα πινέλο με ελαιόλαδο.
- Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις βγάζω και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν.
- Κόβω την ψίχα από τις μελιτζάνες σε καρέ.
- Βάζω ένα τηγάνι στην εστία σε μέτρια-δυνατή ένταση και μέσα του στραγγίζω το λάδι από τη μια συσκευασία καπνιστού τόνου TRATA.
- Μόλις ζεσταθεί σοτάρω τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά και ρίχνω το σκόρδο αφήνοντας για άλλο 1 λεπτό.
- Προσθέτω την ψίχα από τις μελιτζάνες ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά, να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά της.
- Συνεχίζω με τις ντομάτες, τη ζάχαρη, ½ κγ αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα σιγοβράζω για 15 λεπτά.
- Βγάζω το τηγάνι από την εστία, αφήνω να κρυώσει 1 λεπτό και ρίχνω μέσα τους 2 καπνιστούς τόνους TRATA (στον 2ο, στραγγίζω και κρατάω το λάδι για αργότερα).
- Τους «σπάω» με ένα πιρούνι και προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά τη γέμιση.
- Με ένα κουτάλι γεμίζω με το μείγμα τις μελιτζάνες, πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φρυγανιά την κάθε μια και ραντίζω με το λάδι που κράτησα από τον καπνιστό τόνο.
- Τις ψήνω ξανά, στους 200*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, να πάρουν χρώμα και να χρυσαφίσει η φρυγανιά.
- Όταν ετοιμαστούν, γαρνίρω με ένα κλαδάκι μαϊντανό κάθε μελιτζάνα και σερβίρω στα πιάτα.
*Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την TRATA GREECE
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 192kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 15g | Fat: 6g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 7mg | Sodium: 469mg | Potassium: 806mg | Fiber: 8g | Sugar: 12g | Vitamin A: 676IU | Vitamin C: 17mg | Calcium: 46mg | Iron: 2mg