Μπαστούνια με κρέμα τυρί σε 2 εκδοχές για ένα γευστικό σνακ από αφράτη τραγανή ζύμη που μέσα της κλείνει την μαλακή τυρένια γέμιση που αγαπάμε.Σε δύο γεύσεις την κλασική και μια πιο μεσογειακή με πιπεριά Φλωρίνης και μπούκοβο για τους μεγαλύτερους.Ένα υγιεινό κολατσιό για κάθε στιγμή που μπορούμε να πάρουμε και μαζί μας αλλά και να φτιάξουμε και να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη ώστε να χρειάζεται μόνο ψήσιμο (αφού πρώτα ξεπαγώσει).Μην ξεχνάς όταν φτιάχνεις συνταγή από το Paxxi στείλε την φωτογραφία της στο Facebook ή στο Instagram και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml γάλα ζεστό
- 240 ml σπορέλαιο
- ½ κγ ζάχαρη
- 1 ΚΣ ξύδι
- 1 κγ ξηρή μαγιά
- ½ κγ αλάτι
Για τη γέμιση 1:
- 200 γρ κρέμα τυρί
- ½ κγ θυμάρι
- 1 πρέζα πιπέρι
Για τη γέμιση 2:
- 200 γρ κρέμα τυρί
- ½ κγ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή ή από βάζο κομμένη καρέ
- 1 πρέζα μπούκοβο
Για επάλειψη:
- 1 αυγό χτυπημένο
- λίγο σουσάμι ωμό
- λίγο μαυροσούσαμο
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και αφήνω το μείγμα 10 λεπτά να ξεκουραστεί (αυτό δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά στιγμής).
- Προσθέτω το ξύδι, το λάδι και ανακατεύω καλά.
- Αναμιγνύω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη, μαλακή που πλάθεται όμως.
- Την αφήνω στην άκρη και προχωράω με τη γέμιση.
- Πρώτα φτιάχνω την πιο κλασική και απλή εκδοχή αναμιγνύοντας την κρέμα τυριού με το θυμάρι και το πιπέρι.
- Χωρίζω τη ζύμη σε 13 ίσα μέρη (περίπου 80 γρ έκαστο) ανοίγω κάθε ένα με το χέρι σε ορθογώνιο σχήμα και απλώνω κατά μήκος του 2 κγ από τη γέμιση.
- Κλείνω και πιέζω με τα δάχτυλά τη ζύμη να ενωθεί στις άκρες και σιγουρεύω την ένωση πιέζοντας και με ένα πηρούνι.
- Μεταφέρω το μπαστούνι πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.
- Για τη δεύτερη γέμιση ανακατεύω καλά την κρέμα τυριού με το άνηθο, την πιπεριά και λίγο μπούκοβο. Όμοια με πριν φτιάχνω τα άλλα μισά μπαστούνια με αυτή.
- Αφού γεμίσει το πρώτο ταψί, χτυπάω σε ένα μπολάκι ένα αυγό με 1 ΚΣ νερό και απλώνω με ένα πινέλο το μείγμα πάνω στα μπαστούνια.
- Πασπαλίζω τα πρώτα με σουσάμι ενώ τα δεύτερα με σουσάμι λευκό και μαυροσούσαμο ώστε να τα ξεχωρίζω.
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 25-30 λεπτά.
- Όταν πάρουν χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν 10 λεπτά πριν τα σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 436kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 7g | Fat: 30g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 36mg | Sodium: 201mg | Potassium: 115mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 460IU | Vitamin C: 0.9mg | Calcium: 57mg | Iron: 2.2mg