Οικογενειακό φαγητό πραγματικά λουκούμι, να λιώνει στο στόμα το αρνάκι και η πατάτα λεμονάτη και ζουμερή.
Πολύ απλό στην παρασκευή του, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή στο ψήσιμο, ο φούρνος κάνει όλη τη δουλειά.
Ιδανικό επίσης για τραπέζι αφού η προετοιμασία του είναι υπόθεση λίγων λεπτών.
Πολύ απλό στην παρασκευή του, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή στο ψήσιμο, ο φούρνος κάνει όλη τη δουλειά.
Ιδανικό επίσης για τραπέζι αφού η προετοιμασία του είναι υπόθεση λίγων λεπτών.
Υλικά
- 2 κιλά αρνίσιο μπούτι σπασμένο σε 2 σημεία
- 3 σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- φρέσκο θυμάρι
- 100 ml 2 – 3 λεμόνια χυμό λεμονιού
- 1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες ή κυδωνάτες
- 100 γρ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Πλένω και αφαιρώ να μεγάλα λίπη από το αρνί.
- Με ένα μαχαίρι ανοίγω τρύπες και βάζω τα χοντροκομμένα κομμάτια σκόρδου σε διάφορα σημεία. Το ραντίζω από τη μια πλευρά με 1 ΚΣ ελαιόλαδο και πασπαλίζω με 1 ΚΣ αλάτι, ½ κγ πιπέρι και 2 – 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι.
- Επαναλαμβάνω κι από την άλλη πλευρά του αρνιού.
- Απλώνω σταυρωτά τα δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας (μήκους 1,20 – 1,5 μέτρο η κάθε μια) και βάζω τις τεμαχισμένες πατάτες μέσα. Τις ραντίζω με 1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο, 1 ΚΣ αλάτι, 1 κγ πιπέρι, 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι και το μισό (50 mχυμό λεμονιού. Ανακατεύω καλά να λαδωθούν όλες οι πατάτες.
- Βάζω το αρνί πάνω στις πατάτες και ρίχνω το υπόλοιπο (50 mχυμό λεμονιού.
- Τέλος πασπαλίζω τα κομμάτια της κεφαλογραβιέρας διάσπαρτα από πάνω.
- Τυλίγω καλά το φαγητό μέσα στις λαδόκολλες, σαν πακέτο, να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του έξω όσο θα ψήνεται. Δένω και σταθεροποιώ τις λαδόκολλες με βαμβακερό σπάγκο.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200*C, μειώνω τη θερμοκρασία στους 150*C και το ψήνω για 2 ώρες και 15 λεπτά.
- Αφού περάσει αυτή η ώρα βγάζω το ταψί από το φούρνο, ανοίγω τις λαδόκολλες, ανεβάζω την θερμοκρασία στους 180*C στον αέρα, για να πάρει χρώμα και ψήνω για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Σερβίρω ζεστό συνοδεύοντας το με πράσινη σαλάτα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 484kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 56g | Fat: 14g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 146mg | Sodium: 422mg | Potassium: 1672mg | Fiber: 6g | Sugar: 1g | Vitamin A: 130IU | Vitamin C: 35.1mg | Calcium: 285mg | Iron: 12.1mg