Τυροπιτάκια κουρού με μια ανατρεπτική πινελιά που δίνει άλλη νότα στο αγαπημένο μας σνακ. Οι αγαπημένες μας τυρόπιτες συναντούν την απαλή καπνιστή μελιτζάνα, δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσης που θα κερδίσει τις καρδιές των παιδιών!Τραγανή ζύμη κουρού, κλείνει βελούδινη τυρένια γέμιση με το καπνιστό άρωμα της μελιτζάνας και το στόμα γεμίζει ικανοποίηση! Μια νόστιμη επιλογή για το ταπεράκι του σχολείου (που σε λίγο αρχίζει) ή για ένα δραστήριο απόγευμα που η πείνα χτυπάει το στομάχι… Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 100 γρ βούτυρο λιωμένο
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 370 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 1 μελιτζάνα
- 150 γρ φέτα
- 1 αυγό μικρό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/8 κ.γ. πιπέρι
Για επικάλυψη:
- 1 αυγό μικρό
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα προαιρετικά
Οδηγίες
- Ψήνω τη μελιτζάνα στο φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τη βγάζω και την καπνίζω γύρω-γύρω πάνω από το γκάζι.
- Την κόβω στη μέση, αφαιρώ τη φλούδα, την κόβω καρέ σε μικρά κομμάτια και τη βάζω σε σουρωτήρι πάνω σε τουλπάνι (ή τούλι, ή γάλα ή λεπτή πετσέτα) να στραγγίξει τα υγρά της για 30 λεπτά.
- Για τη ζύμη ρίχνω το μπολ το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα και ανακατεύω καλά.
- Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω στο μείγμα των υγρών μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Για τη γέμιση, αφού έχει στραγγίξει η μελιτζάνα την κόβω πάλι λίγο, τη βάζω στο μπολ, θρυμματίζω μαζί τη φέτα και προσθέτω το αυγό, πιπέρι και ανακατεύω καλά.
- Ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη, όσο πιο λεπτή γίνεται, με ένα κουπ-πατ κόβω σε δίσκους 9 εκ. αφαιρώ τη ζύμη που περισσεύει και την ανοίγω πάλι μετά.
- Σε κάθε δίσκο τοποθετώ από 1 κ.γ. γέμιση, αλείφω τη μισή άκρη με λίγο νερό και σκεπάζω τη γέμιση με το υπόλοιπο φύλλο.
- Πιέζω καλά την άκρη να κολλήσει, πρώτα με τα δάχτυλα και έπειτα με ένα πιρουνάκι.
- Μεταφέρω τα πιτάκια σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, χτυπάω το αυγό με 1 κ.σ. νερό, τα αλείφω με το μείγμα και πασπαλίζω προαιρετικά με το μαύρο σουσάμι.
- Τα ψήνω στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 97kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 2g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 17mg | Sodium: 66mg | Potassium: 62mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 100IU | Vitamin C: 0.3mg | Calcium: 35mg | Iron: 1mg