Αφράτο, λαχταριστό τσουρέκι πλεγμένο με ζαχαρούχο γάλα, σταφίδες και τραγανό φιλέ αμυγδάλου και λιώνει στο στόμα!
Όλα μαζί ενώνονται νιώθοντας την φανταστική αίσθηση του, κόβεται απαλά με το χέρι και εξαφανίζεται γρήγορα. Ταιριάζει φανταστικά με το τσάι ή τον καφέ σου και τώρα που αρχίζει να δροσίζει, θα σου κάνει την καλύτερη παρέα στον καναπέ.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Τσουρέκι με ζαχαρούχο και σταφίδες
Τσουρέκι με ζαχαρούχο και σταφίδες
3.91 from 11 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
30 Λεπ.
Χρόνος αναμονής 2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ.
Πιάτο Γλυκά
Μερίδες 1 Τσουρέκι
Θερμίδες 2477

Υλικά

  • 150 ml γάλα ζεστό όχι καυτό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά 1 φακελάκι
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 280 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 13% πρωτεΐνες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο σε κυβάκια
  • 60 γρ ζαχαρούχο γάλα
  • 30 γρ σταφίδες
  • 25 γρ φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες
 

  • Ρίχνω στον κάδο το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 ΚΣ ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Προσθέτω 3-4 ΚΣ αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
  • Σκεπάζω και το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια).
  • Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, ενώνω το αλάτι με το αλεύρι και τα προσθέτω σταδιακά.
  • Τέλος βάζω σε κυβάκια ένα-ένα 50 γρ από το βούτυρο κι αφού ενσωματωθεί στο μείγμα, αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
  • Σκεπάζω τον κάδο, τον αφήνω σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.
  • Τη βγάζω στον πάγκο, την ξεφουσκώνω και την πλάθω λίγο με τα χέρια από τις άκρες προς το κέντρο και την κάνω μια μπάλα.
  • Αρχίζω να την ανοίγω πρώτα με τα χέρια κι έπειτα με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
  • Αλείφω το ζαχαρούχο γάλα και πασπαλίζω με σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου αφήνοντας περιθώριο από τις άκρες 2 εκ.
  • Την τυλίγω σε ρολό αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη πλευρά της φροντίζοντας να κλείσω καλά την ένωση στην άκρη.
  • Κόβω το ρολό με μαχαίρι σε φέτες πάχους 2 εκ και τις μεταφέρω σε μακρόστενη φόρμα (34 x 11 εκ) καλυμμένη με λαδόκολλα.
  • Το αφήνω για τελευταία φορά, για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Χτυπάω το άλλο αυγό με 1 ΚΣ νερό σε ένα μπολάκι και αλείφω με αυτό το τσουρέκι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα, στους 180°C για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, το αλείφω με λίγο βούτυρο που έχω λιώσει να γυαλίσει και το αφήνω να κρυώσει.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 2477kcal | Carbohydrates: 351g | Protein: 64g | Fat: 93g | Saturated Fat: 47g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 513mg | Sodium: 823mg | Potassium: 1344mg | Fiber: 14g | Sugar: 118g | Vitamin A: 2634IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 526mg | Iron: 6mg